20 Nisan 2024 Cumartesi

Antakyalı Altın Ağızlı Aziz Yuhanna, Hatay’da Anıldı

Kostantiniyye Patriği Antakyalı Altın Ağızlı Aziz Yuhanna, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ayinlerle anıldı. Antakyalı Altın Ağızlı Aziz Yuhanna için İskenderun başta olmak üzere, Antakya, Samandağ ve Altınözü Rum Ortodoks Kiliselerinde Anma Ayinleri gerçekleştirildi.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi ve Altınözü/Sarılar Aziz Georgios Rum Ortodoks Kilisesinde gerçekleştirilen ayinlerde Kostantiniyye Patriği Antakyalı Altın Ağızlı Aziz Yuhanna hakkında vaazlar verildi. Ayinlerde ayrıca dualar edilirken, kutsal komünyon kuruldu ve ayine katılanlara dağıtıldı.

Ayin vaazında konuşan kilise pederleri günün anlamından bahsederken, Aziz Yuhanna’nın adını taşıyan tüm cemaat mensuplarının bayramlarını da kutladılar, sağlık ve kadaset dolu yıllar temenni ettiler.

344 Yılında Antakya’da Doğdu

Lakabı Krizostomos, yani Altın Ağızlı olan Yuhanna, 344 senesi civarında Antakya’da doğar. Üstün bir dehaya sahip olan Yuhanna, kendi yaşlarındaki bir gencin -Aziz Vazil- sadık bir dostluğu sayesinde genç yaşta İncil yoluna yönelir. Antakya Kilisesinde papaz adayı da olan Krizostomos, zenginliği ve sosyal başarıyı bütünüyle reddeder.

Krizostomos’un dini fonksiyonları zamanla yükselirken, episkoposunun en güvendiği kişi olur. Belagati (Sözleri) öylesine büyüktür ki, bütün kasabanın onun ilk vaazlarına koşarak gittiği anlatılır.

Krizostomos otuz yaşına gelince, manastır hayatı içerisinde, daha sonradan hiç kaçamayacağı episkoposluktan kaçar. 398 senesinde onu Konstantinopolis’e gelmeye ikna edilir ve imparatorluk şehrinin patriği yapılır. Yenilmez cesareti, saray erkânındaki düzensizlikleri kınama özgürlüğü, sürgün edilmesiyle sonuçlanır. Sürgünde, düşmanlarının kötü muamelesinin kurbanı olarak ölür.

Kostantiniye Patriği Altın Ağızlı Aziz Yuhanna 14 Eylül 407 tarihinde ağlayış ve gözyaşı diyarı olan bu fani dünyadan ölümsüzlük ve istirahat diyarına intikal etmiştir. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi