28 Mart 2024 Perşembe

Apandisit ameliyatı tarih olabilir

Finlandiyalı bilim adamlarının araştırması, erken evredeki apandisitin antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini gösterdi

Erken evredeki apandisitin antibiyotiklerle tedavi edebileceği, böylece ameliyata gerek duyulmayacağı belirlendi.

sat7haberFinlandiya’daki Turku Üniversitesi’nden bilim adamlarının araştırması, 10 günlük antibiyotik tedavisinin iltihabı ortadan kaldırabildiğini gösterdi.

Bilim adamları, 530 hastayı 2 gruba ayırdı. İlk gruptakiler ameliyat edildi, ikinci gruptakilere 10 gün antibiyotik verildi.

İlk gruptakilerden biri hariç tümü iyileşti. İkinci gruptakilerin ise yüzde 73’ü iyileşti, yüzde 27’sinin apandisi alındı.

Bilim adamları, bu sonuçlar ışığında hastalara antibiyotik tedavisi ve ameliyat arasında seçim hakkı tanınabileceğini belirtti.

Apandisit ameliyatlarının 100 yılı aşkın süredir yapıldığını hatırlatan bilim adamları, bugün tarama cihazlarla kesin teşhis koyulabildiğini ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin tedavide kullanılabileceği, böylece erken aşamadaki iltihaplanma halinde ameliyata gerek duyulmayabileceğine dikkati çekti.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Tıp Dergisi’nde (JAMA) yayımlandı.

Kalınbağırsak üzerindeki apandis organının iltihaplanmasına apandisit deniyor. Karın ağrısı ve mide bulantısıyla kendini gösteren apandisit, apandisin ameliyatla alınmasıyla tedavi ediliyor. (AA)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi