25 Nisan 2024 Perşembe

Arjantin’de Kürtaja Karşı Protestolar Devam Ediyor

Arjantin’de kadınlar kürtaj yasağının kaldırılması için eylemlerine devam ediyor. Katolik Kilisesi’nin kürtaj karşıtı tutumunu protesto eden binlerce kadın kiliseden çıkmaya başladı.

Arjantin Senatosu’nun 14 haftaya kadar kürtajı yasal hale getirecek Gönüllü Hamilelik Kesintisi’ne yönelik tasarıyı reddetmesinin ardından ülkede kadınların protesto eylemleri ve kampanyaları sürüyor.

Binlerce kadın, başlatılan bir eylem kapsamında Senato’nun 9 Ağustos’taki kararına destek veren Katolik Kilisesi’nden çıkmaya başladı.

Eylem, “Apostasia Colectiva” adlı kadın inisiyatifinin çağrısıyla başladı.

DW Türkçe’nin haberine göre, inisiyatif ülkenin yedi kentinde danışmanlık hizmeti veren merkezler açarken, kadınlar Arjantin’deki Katolik Kilisesi’nin belirttiği gibi ülkedeki herkesi temsil etmediğini göstermeyi hedefliyor.

Kadın hareketi Latin Amerika’ya yayılıyor

Kadın hakları için mücadelenin son yıllarda arttığı Arjantin’de kadınların protesto yürüyüşleri ve eylemleri sınır dışına taşıyor.

Şili’nin yanı sıra Brezilya’da da kadınlar eylemler düzenliyor. Kadınlar, bu ülkelerdeki protestolarda, kürtaj hakkı için eylem yapan Arjantin’deki kadınların giydiği yeşil bandanayı taşıyor.

Arjantin’de kürtajı yasallaştırma çabalarını yüzlerce insan protesto ediyor:  “Ben doktorum, katil değil”

Yüzlerce Arjantinli doktor ve diğer protestocular, yasal kürtaj izinlerini genişletme amaçlı yasama çabalarına karşı çıkıyor. Evangelical Focus’a göre, kürtaj karşıtı Arjantinli doktorlar “Ben bir doktorum, bir katil değil,” yazan pankartlar ile yürüyüş gerçekleştirdi.

Bazıları ise, doğmamış bebekleri öldürmek yerine hapse girmeye razı olacaklarına dikkat çekti.

Austral Üniversitesi Hastanesi’nde kadın doğum şefi Ernesto Beruti, “Bir insanın yaşam hakkını elinden almayacağım. En önemli hak yaşamaktır” dedi.

Ülkedeki 300’ü özel hastane olmak üzere birçok devlet hastanesi de 14 haftalık hamileliğe kadar herhangi bir nedenle kürtaj yapılmasına izin verme girişimlerini kınadı.

Arjantin’in Kadın Hastalıkları ve Doğum Dernekleri Federasyonu, mevzuatın yasalaşması halinde doktorların cezaevine girebileceklerini belirten bir bildiri yayınladı. Bildiri, “Ahlak temelinde kürtaj yapmayı reddeden doktorlar mesleki ayrımcılığa maruz kalabilirler” tahmininde bulunuyordu.

Protestoda birçok kürtaj karşıtı, Arjantin bayrağı ve Katoliklikte kürtaj karşıtı rengi temsil eden mavi başlıklar giydi.

Tüm bunlara karşın, çocuk taşımaya zorlanan kadınları desteklemek ve kürtaj yasasının genişletilmesi adına da bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüşçülerden biri olan Bernardina Rossini, AFP ile gerçekleştirdiği bir röportajda, ” Bu tarz eylemler kürtaj gerçeğini zihinlere yeniden anımsatıyor ve tüm kadınlar yasal ve güvenli bir şekilde bu işlemin gerçekleştirilmesini istiyor” dedi. Rossini, “Bu bizim bedenimiz ve akıbetimizin ne olacağına biz karar vermek istiyoruz” diye de ekledi. Savunucular, hükümet verilerinin de gösterdiği gibi, kontrolsüz kürtajların ulustaki anne ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biri olduğunu da dikkat çekti. 

Yasal kürtaj destekçileri, güvenli olmayan prosedürlerden kaynaklı ölümlerin kürtaj yasallaşırsa yüzde 92 oranında azaltacağına inanıyor. Yasa değişikliğinin alt meclis tarafından zaten onaylanmış olmasına rağmen, Senato 9 Ağustos’ta kürtaja yönelik bu değişikliği 31’e karşı 38 oy ile reddetmişti.(DW,CP)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi