29 Mart 2024 Cuma

Arkeologlar, Celile Gölü Yakınlarında Havarisel Kilise Buldu

Amerikalı ve İsrailli arkeolog ekip, Celile Gölü yakınlarında Havarisel Kilise keşfetti. Havarisel Kilisenin Petrus ve Andreas’ın evi üzerine inşa edilen kilise olduğuna ve İsa’nın kör bir adamı iyileştirdiği Beytsayda şehrinde bulunduğuna inanılıyor.

İsrail’deki Kinneret Koleji ve Antik Yahudilik –  Hristiyanlık Kökenlerini araştıran Nyack Koleji’nden arkeoloji ekibi, daha önce Celile Gölü’nün Kuzey kıyısındaki El – Araj sahasında mermer ve küçük yaldızlı cam bloklar keşfetti. Nyack Koleji’nden Prof. Steven Notley Fox News’e yaptığı açıklamada, ‘‘Bu keşifler, kilisenin yakınlarında bir yerlerde olduğumuzu gösterdi.’’ dedi.

Ekip, kilisenin 1500 yıldır gömülü olan mozaik zeminlerini de buldu. Araştırmacılar, bu keşiflerin büyük ve görkemli bir kiliseyi işaret ettiğini söyledi. 

Notley, M.S 725 yılında Willibold adlı Episkopos tarafından yazılmış eski belgelerde, kilisenin Beytsayda’da bulunduğunu ve Petrus ile Andreas’ın evi üzerine inşa edildiğini söyledi.

Notley, bulguların kilisenin varlığını kanıtladığı gibi Beytsayda’nın bulunduğu alanı da açığa çıkarttığını açıkladı. ‘‘Son keşiflere kadar kilisenin varlığı sorgulanıyordu. Her ne kadar Bizans hac güzergahlarından bahsedilse de, çoğu kişi bunların gerçeği yansıtmadığına inanıyordu’’ dedi.

Ekip, kiliseyi tamamen ortaya çıkarma umuduyla ve daha çok şey keşfetmek için gelecek sezonun sonuna kadar kazı çalışmalarına devam edecek.(CHL)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi