20 Nisan 2024 Cumartesi

Arkeologlardan Film Gibi Keşif

İsrailli arkeologlar, Mısır Firavunu II. Ramses ve Musa zamanından kalma yaklaşık 3.300 yıllık çömlek parçalarını keşfetti. 

Mağara, Palmahim Sahili Ulusal Parkı’nda çalışan bir mekanik kazıcının, mağaranın çatısından girmesiyle içindeki çömlek ve diğer parçalarla birlikte keşfedildi. O dönemde Mısır krallığı, günümüz İsrail topraklarını kapsıyordu. 

İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA), mağaranın bozulmamış kâseler ve çömleklerle dolu bir ‘Indiana Jones film setine’ benzediğini söyledi. IAA, ‘‘Oyma mağara, merkezi bir destek sütunu ile kare şeklindeydi. Yaklaşık 3.300 yıl önce yerleştirildiğinden beri dokunulmayan nesneler, ölümden sonra kişiye eşlik edeceği düşünülen parçalardı’’ açıklamasında bulundu. 

Arkeologlar, çömleklerin 3.300 yıldır el değmemiş olduğunu ve Mısır Firavunu II. Ramses’in zamanına denk gelen Geç Tunç Çağı’na kadar uzandığını açıkladı. Bazı filmler, Ramses’i İsraillileri özgür bırakmayacağını söyleyen firavun olarak tasvir etse de, birçok bilim insanı ve Kutsal Kitap uzmanı Musa ile II. Ramses’in aynı dönemde yaşamadığını düşünüyor.

İsrail Eski Eserler Kurumu’ndan Eli Yannai, ‘‘Bu, hayatta bir kez görülebilecek bir keşif. Mağaranın mühürlü olması ve sonraki dönemlerde yağmalanmaması, modern bilimsel yöntemleri kullanmamıza ve kalıntılardan bilgi edinmemize olanak sağlayacaktır. Mağara, Geç Tunç Çağı’na ait cenaze geleneklerine ışık tutabilir’’ dedi.

İsrail Eski Eserler Kurumu direktörü Eli Eskosido ile İsrail Doğa ve Parklar Kurumu direktörü Raya Shurky, keşfi heyecan verici olarak nitelendirdi. ‘‘Arkeolojik dünyaya ve İsrail topraklarının geçmiş tarihine şölen niteliği taşıyan bu eşsiz bölgenin araştırılması ve korunması için bir çalışma planı oluşturacağız’’ açıklamasında bulunuldu. (CHL)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi