25 Nisan 2024 Perşembe

Arkhyz’daki İsa Portresi Bilim İçin Bir Gizem

Karaçay-Çerkesya Cumhuriyetinde bulunan Arkhyz adlı bölgedeki kayalardan birinin üzerinde yerlilerin gizemli olarak adlandırdıkları bir İsa portresi yer alıyor. Söz konusu portrenin bundan 20 yıl önce gizemli şartlar altında ortaya çıktığı söyleniyor. Uzmanlar aralarında portrenin oluşum hikayesi hakkında tartışırken din adamları görselin mistik gücü üzerinde duruyor. 

80’lerin sonunda, küçük bir köy olan Nijniy Arkhyz’a nereden geldiği bilinmeyen yaşlı bir adam yerleşmiş. Oldukça sıradan ve göze çarpmayacak şekilde giyinen yaşlı adam sopasıyla dolaşır kimseyle konuşmazmış. Zaman zaman ortadan kaybolduğunu fark eden gözlemevinin astrofizikçileri bu durum hakkında ciddi endişeler duymaya başladılar. Adam ortadan kaybolduğunda onu çevredeki ormanlarda aramaya başladılar fakat tüm çabalar başarısızlık ile sonuçlanıyordu. Uzmanların anlattıklarına göre insanlar yaşlı adamı topu topuna sadece birkaç kez gördüler. Adam genellikle Zelenchuk Nehri’nin vadisinin üzerinde yükselen Mitsest Dağı’nda görülüyordu. 

90’ların sonunda ise yaşlı adam Sergey ve Anatoly Varçenko adlı yerli kardeşlere giderek kendisini Ivan Ilyiç olarak tanıttı ve aşağı Arkhyz dağlarında İsa Mesih’in bir yüzünün gizlendiğini anlattı. Bunu duyan kardeşler yaşlı adama inandı ve bahsedilen portreyi aramaya koyuldular. Fakat her şeye rağmen adeta bilinmeyen bir güç tarafından sürekli engelleniyorlardı. Kardeşler yaşlı adamın anlattığı yere 7 kez gitmelerine rağmen portreyi göremediler.

Sergey Varçenko: “Yaşlı adamın bize tarif ettiği yere ulaşmak bir hayli zordu. Ağaç dallarına ve köklerine tutunarak büyük zorluklarla ulaşıyorduk. Günün birinde ise tekrar aynı yere gittiğimizde üzerimde sakin ve düz bir bakış hissettim. O günü asla unutmayacağım” diye anlattı. 

Portrenin boyutu 1,5 metreyi aşıyor. Kardeşler yaşlı adamın bahsettiği söz konusu portreyi hemen tanıdı. Resmedilen İsa’nın yüzü Kutsal Mandylion* ikonasının üzerinde resmedilen ile neredeyse aynıydı: uzun saçlar, uzun yüz hatları ve oldukça sakin bir bakış.

Kardeşler evlerine döndüklerinde tüm yerlilere eşsiz keşiflerinden bahsetmeye başladılar. Ancak, güneşli günlerden birinde Nijniy Arkhyz sakinleri bir araya gelerek kayalıklara tırmandıklarında hiçbir şey görmediler. Daha sonra yapılan tespitlere göre ise İsa’nın yüzü sadece sabah ve akşam belirli saatlerde ortaya çıkıyordu.

Bu olaylardan bir buçuk yıl sonra, gizemli portrenin varlığından yerlileri haber eden Ivan Ilyiç hayatını kaybetti. Ondan geriye ise sadece ormanda yaşadığı ev kaldı. 

İsa’nın gizemli yüzü, dik bir uçurumun kenarında yer aldığından ulaşılması oldukça zor. Son yıllarda turistlerin ve yerlilerin daha rahat ulaşabilmesi için ise bir dizi merdiven kuruldu.  

Tüm bunları yanı sıra portrenin oluşum hikayesinin gizemi ise hala çözülemedi. Mucizevi bir şekilde ortaya çıktığına dair bir inanç bile var. Ancak, uzmanlar portrenin insan yapımı olduğundan oldukça emin fakat ikileme düştükleri bir diğer nokta ise portrenin yapımında kullanılan malzemelerin farklı yüzyıllara ait oluşu.

Belki de, bazı yerel tarihçilerin inandığı gibi, ikon ressamları 12. – 13. yüzyıllarında veba salgını sırasında bir kurtuluş tılsımı olarak bu portreyi çizmiş olabilirler. Günümüzde bu konuda detaylı incelemeler ve araştırmalar yapılmaya devam ediliyor.

*Kutsal Mandylion: Hristiyan geleneğinde İsa’nın yüzünün izi çıktığına inanılan ve ilk ikona sayılan kare ya da dikdörtgen bir bez parçası. İngilizce konuşan Ortodokslukta dahil olmak üzere Doğu Ortodoks Kilisesi’nde genellikle Mandylion olarak bilinir. (ria.ru/O.D)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi