20 Nisan 2024 Cumartesi

Aşı Olmayı Reddeden Üç İsviçreli Muhafız, Görevinden Ayrıldı

Papa Françesko uğruna hayatlarını feda etmeye yeminli İsviçreli muhafızların üç üyesi, Vatikan Şehir Devleti’nde çalışmak için son 48 saat içinde yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporuna veya COVID-19 aşı sertifikasına sahip olma zorunluluğunu reddetmeleri üzerine görevlerinden ayrıldı.

Geçen Mayıs ayında birliğe katılan üç muhafız, Vatikan’ın bu yılın başlarında tüm çalışanlarına ücretsiz olarak sunduğu aşıyı almak yerine görevinden ayrılmayı tercih etti. Kararları İsviçre Muhafızları sözcüsü Urs Breitenmoser tarafından İsviçre gazetesi Tribune de Geneve’ye doğrulandı. Günlük Roma gazetesi Il Messaggero’ya göre, diğer üç muhafız, muhtemelen Pfizer aşılarını tamamlayana kadar ücretsiz olarak görevlerinden uzaklaştırıldı. İsviçre Muhafızları sözcüsü, ‘‘Bu, diğer ordu birlikleriyle uyumlu bir önlem’’ dedi.

1 Ekim’den itibaren, Avrupa’da aşı sertifikası olarak bilinen Yeşil Geçiş, tüm Vatikan çalışanları için zorunlu oldu. Aşı olmayı reddedenler, PCR testi için her 48 saatte bir yaklaşık 25 dolar ödemek zorunda kalıyor.

Kuluçka döneminde PCR testi sonucunun negatif çıkma ihtimaline karşı Papa’ya ve ziyaretçilere her zaman yakın olan İsviçreli Muhafızların test sonuçları yetersiz kabul edildi. 1 Ekim’den bu yana Vatikan, COVID-19 sağlık sertifikasına sahip olmadıkları için işe gelmeyen çalışanların maaşlarını askıya alarak bir ilki gerçekleştirdi. Yeşil Geçiş uygulamasının tek istisnası, Aziz Petrus Bazilikası’nda ve Santa Anna cemaatinde gerçekleşen törenler ve ayinler olmaktadır. Pazar günleri Aziz Petrus Meydanı’ndaki haftalık Angelus duasında geçiş izni gerekmiyor, ancak Çarşamba günü Pavlus VI salonunda düzenlenen ‘Genel Dinleyici Toplantısı’nda’ gerekli olup olmayacağı henüz belli değil.

İsviçre ve Roma İmparatorluğu arasındaki anlaşmadan doğan muhafızlar birliği, 500 yıldan fazla bir süredir Papa’yı koruyor. Ayda 1800 dolar maaş alan muhafızların, göreve kabul edilmesi için Katolik, bekâr, İsviçre vatandaşı, askeri görevini yapmış, üniversite veya liseyi bitirmiş, 19-30 yaşları arasında ve en az 1.74 cm uzunluğunda olması gerekiyor.

Papa Françesko, geçtiğimiz günlerde Vatikan’daki aşılanma oranları hakkında konuşarak, küçük bir grup dışında herkesin aşılandığını söyledi. Eylül ayında Slovakya’dan dönüş uçuşu sırasında konuşan Papa, ‘‘İnsanlığın aşılarla bir dostluk geçmişi var. Çocukken kızamık ve çocuk felci aşıları yapıldı ve kimse karşı çıkmadı. Kardinaller Koleji’nde bile aşı karşıtları var. Ama onlardan biri Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırıldı’’ dedi. (cruxnow)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi