29 Mart 2024 Cuma

Atalarımız Kış Uykusuna Yatmış Olabilir

Araştırmacılar, atalarımızın metabolizmalarını yavaşlatarak ve aylar boyunca kış uykusuna yatarak sert kış koşullarıyla mücadele etmiş olabileceğini söyledi. Kuzey İspanya’daki eski bir toplu mezardan çıkarılan kemiklerden elde edilen yeni kanıtlar, binlerce yıl önce kış uykusuna yatarak aşırı soğukla ​​başa çıkmış olabileceğimizi gösterdi.

400.000 yıl öncesine ait olan fosiller Neandertallere ya da onların da atalarına ait. Araştırmacılar kemiklerde bulunan lezyonların ve tahribatların kış uykusuna yatan diğer hayvanlarla benzer olduğunu savunarak, atalarımızın da kış uykusuna yatmış olabileceği sonucuna vardı.

Uzmanlar sonuçlarını İspanya’nın Sima de los Huesos Mağarası’ndan çıkarılan fosillere dayandırdı. 400.000 yıldan daha eski dişlerin ve kemiklerin bulunduğu Burgos yakınlarındaki Atapuerca’daki antik toplu mezar, dünyanın en önemli paleontolojik hazinelerinden bazılarını barındırıyor.

Kemikleri inceleyen bilim insanları, insan kemiklerinde bulunan lezyonların boz ayı gibi kış uykusuna yatan memelilerdekine benzer olduğu belirtti. Ayrıca kemiklerin bulunduğu alanda, yarım milyon yıl önce atalarımıza kış aylarında enerji verecek besin maddelerinin yeterince bulunmadığı öne sürüldü. Hayatta kalabilmeleri için tek çözüm yolu olarak kış uykusuna yatma stratejisini benimsenmiş olabilecekleri sonucuna varıldı. 

Araştırmacı Juan-Luis Arsuaga ve Antonis Bartsiokas imzalı çalışmanın bulguları akademik bir dergi olan L’Anthropologie’de yayınlandı. Guardian’a konuşan Newcastle’daki Northumbria Üniversitesi’nden adli antropolog Patrick Randolph-Quinney, ‘‘Bu çok ilginç bir konu ve kesinlikle tartışmalar devam edecek. Sima’da bulunan kemiklerde görülen lezyonlar için başka açıklamalar da mevcut. Herhangi bir gerçekçi sonuca varmadan önce bunların tam olarak ele alınması gerekiyor. Ancak henüz bu yapılmadı’’ ifadelerinde bulundu. (dailymail)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi