28 Mart 2024 Perşembe

Atmosferdeki Azot Gazı Rekor Seviyeye Ulaştı

Bilim insanları, küresel ısınmayı karbondioksitten 300 kat daha fazla artıran azot gazının, gıda üretiminde artan gübre kullanımı nedeniyle son 40 yılda yüzde 30’dan fazla yükselttiğini açıkladı. Bununla birlikte araştırmacılar, azot oksitin mevcut seviyelerde artması halinde yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklıklarda 3 derece artış yaşayabileceğini ve bu durumun ekolojik çevre sorunlarıyla birlikte ekonomide de büyük kayıplara neden olacağını söyledi.

Paris İklim Anlaşması Tehlikede

Bilim insanları, azot bazlı gübrenin yaygın kullanımı nedeniyle Paris İklim Anlaşması kapsamında kabul edilen hedeflerin riske girdiğini açıkladı. 2015 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te 70’i aşkın devletin imzaladığı bildiriyle küresel ısınmadaki artışın yüzyılın sonuna  kadar 1,5 derece altında tutulması hedefleniyor. Bu kapsamda hükümetler, sera gazının artmasına neden olan emisyonların azalması için fosil yakıt kullanımı azaltmaya ve alternatif enerji kaynaklarına yönelik politikalar geliştiriyor.

Küresel Isınmaya Etkili Karbondan 300 Kat Daha Fazla

Ancak, bilim insanları, çiftçiler tarafından mahsul büyümesini artırmak için kullanılan yaygın sentetik gübrelerin, büyük miktarlarda bir sera gazı olan azot oksit (N2O) ürettiğini keşfetti. Azot, atmosferde karbondioksitten daha az bulunuyor, ancak küresel ısınmaya katkısının karbon emisyonlarından 300 kat daha fazla olduğu belirtildi.

ABD’de yer alan Alabama’daki Auburn Üniversitesi’nden Profesör Hanqin Tian liderliğindeki 48 kurumdan uluslararası bir araştırmacı ekibi, dünyanın azot döngüsünü haritalayan bir çalışma yayınladı.

Araştırmacılar, atmosferdeki mevcut azot oksit miktarını (2018’de milyarda 331 parça) endüstri öncesi seviyelerle (1750’de 270 ppb) karşılaştırarak endişe verici tabloyu ortaya çıkardı.

Ozon Tabakasını Deliyor

Zehirli bir gaz olan azot oksit,  yeryüzünü  güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından koruyan ozon tabakasını zarar veriyor ve atmosferde yüz yıl boyunca kalabiliyor.  

Araştırmada, insan faaliyetlerinden kaynaklanan gazın 1980’li yıllardan beri arttığı ve son 40 yılda küresel olarak atmosferde yüzde 30’dan fazla arttığı bulundu. Bununla birlikte, yıllık olarak 7,3 trilyon gram (Tg) azot salındığı ve yarısından fazlasının doğrudan tarımdan geldiği aktarıldı.

Yüzyılın Sonunda Küresel Sıcaklığı 3 Derece Artıracak

Öte yandan, bilim insanları, azot gazının şu anki hızında salınmaya devam edilmesinin, küresel sıcaklıkların 2100 yılına kadar sanayi öncesi seviyelerin 3 derece üzerine çıkacağı konusunda uyarıyor ve bu Paris İklim Anlaşması’ndan belirlenen hedefin aşılması anlamına geliyor.

Araştırmacılar, ayrıca küresel sıcaklıkların 3 derece artmasının sıcak iklimde yaşayan milyonlarca insanın göç etmesine neden olacağını ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceğini bildirdi. Bununla birlikte, yükselen sıcaklıklara yönelik alınacak önlemlerin milyarca dolara mal olacağı ifade edildi.

Sera Etkisi Nasıl Oluşuyor?

Petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere karbondioksit, metan ve azot oksitleri gibi zehirli gazlar yayılıyor ve  bu gazlar atmosferdeki sera etkisinin artmasına neden oluyor. Atmosfere salınan karbondioksit, metan ve ozon gibi sera etkisi yaratan gazlar, yer kabuğu ve denizlerin ortalama sıcaklıklarında artışa neden oluyor.  Sera etkisi doğal bir olay,  ancak çeşitli zararlı gazların insanlar tarafından atmosfere salınması sonucu denge bozulunca küresel ısınmada artış meydana geliyor.

İklim değişikliğinin en önemli etkenlerinden biri olan sera gazı emisyonları büyük ölçüde endüstriyel faaliyetlerden ve ulaşım araçlarından kaynaklanıyor. (NTV)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi