29 Nisan 2024 Pazartesi

Avustralya Yanıyor: 480 Milyon Hayvan Yanarak Can Verdi

Avustralya’da haftalardır etkili olan yangın felaketinin büyük yerleşim alanları için tehdit oluşturmaya başladığı açıklandı. Ülkenin güneydoğusunu etkisi altına alan alevler nedeniyle üç eyalette, 100 binden fazla kişiden evlerini terk etmesi istendi. New South Wales’in itfaiye ekibinden Rob Rogers kontrol altına alınamayan alevlerin Sydney’in banliyö alanlarına ulaşabileceği uyarısında bulundu.

New South Wales bölgesi, 130’dan fazla yangınla boğuşuyor. Bu yangınlardan yaklaşık yarısının kontrol altına alınamaz durumda olduğu belirtildi.

Üç eyaleti etkisi altına alan alevlerin Sydney’in dış mahallelerine ulaşabileceği uyarısı yapıldı. Toplam 23 kişinin hayatını kaybettiği yangın nedeniyle askerler göreve çağrıldı. Öte yandan yapılan bir araştırmaya göre; yangın faciası nedeniyle 480 milyon hayvanın yangın faciasındaki çeşitli sebeplerden etkilenerek öldüğü belirtildi.

Bu yıl her zamankinden erken başlayan yangınlar şimdiye kadar sekiz milyon hektarlık bir alanı, yani yaklaşık 11 milyon futbol sahası büyüklüğündeki bir alanı küle çevirdi.

Alevlerle mücadele İçin Askerler Devrede

Başbakan Scott Morrison, 3 bin kişilik ordu gücünün alevlerle mücadele için göreve çağrıldığını açıkladı. Askerlerin tahliye, yardım taşıma ve yangından etkilenen yolların açılmasını sağlama gibi görevleri üstleneceği belirtildi. Askeri helikopter ve uçakların da lojistik destek ve tahliye görevlerinde kullanılacağı bildirildi. Yangın felaketi nedeniyle Avustralya’da olağanüstü hal ilan edilmişti.

Ölü Sayısı 23’e Yükseldi, 480 Milyon Hayvan İse Yanarak Can Verdi

Güneydoğu Avustralya’daki yangınlar sonucu toplam 23 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Kanguru ve koalalara ev sahipliği yapan bölgenin de aralarında olduğu yangın alanlarında alevlerin önüne geçmenin şu noktada mümkün olmadığı belirtiliyor. Yerel yetkililer, 40 dereceyi aşan sıcaklıkların tetiklediği yangınların bir süre daha etkisini sürdürmesini bekliyor. 20 Aralık’ta başlayan yangınlar sonucu bin kilometre kareden fazla alanın kül olduğu tahmin ediliyor. Sydney Üniversitesi’nden ekolog Chris Dickman’ın saha hesaplamalarına göre, ülkede felaket yaşanmasına sebep olan yangında 480 milyon kadar hayvanın alevler, duman ya da yüksek ısıdan etkilendiğini ve can verdiğini aktardı. Yetkiller, Yeni Güney Galler bölgesinde 19 kişinin öldüğü, 3,6 milyon hektar alanın ve bin 365 evin yok olduğunu belirtti. Victoria bölgesinde ise 2 kişinin öldüğü, 6 kişinin kaybolduğu, 784 bin hektar alanın yandığı ve 330 binanın yok olduğu açıklandı. Güney Avustralyada 3 kişinin öldüğü, 100 bin hektar alanın yandığı ve 88 evin yok olduğu bilgisi paylaşıldı.  

Avustralya’daki Yangınların Sebebi Ne?

Avustralya’da Eylül ayından bu yana süren yangınların neden aşırı sıcaklıklar. Aşırı sıcaklıklar nedeniyle 4 aya yakın süredir devam eden yangın nedeniyle 23 kişi hayatını kaybederken onlarca kanguru ve koala’da telef oldu. Eylül ayı başından bu yana devam eden yangınlar ülkede hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Avustralya’da devam eden yangınlar rüzgar nedeniyle bir türlü kontrol altına alınamazken doğal yaşamda olumsuz etkileniyor. Ajanslar tarafından servis edilen görüntülerde onlarca kanguru ve koala’nın telef olduğu görülüyor. Yangının bir türlü kontrol altına alınamaması nedeniyle ülkenin başbakanı da eleştiri oklarının hedefinde. Ülkenin güneydoğu bölgelersinde aylardır devam ve tüm çabalara rağmen söndürülemeyen yangınlarda, insan hayatının yanında vahşi yaşam da tehlikeye düşüyor. Yetkililer, Yeni Güney Galler bölgesinde koalaların 3te birinin tamamen yok olduğunu açıkladı. (Haber7, Milliyet)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi