20 Nisan 2024 Cumartesi

Ayasofya’da Yeni Tahribat İddiası

Daha önce kapısı tahrip edilen Ayasofya’nın tarihi su haznesinin kapağını kırıldığı ve içine ayakkabı koyulduğu iddia edildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, iddiaların gerçek dışı olduğunu, fotoğrafın geçmişte çekildiğini söyledi.

Ayasofya’nın İmparatorluk Kapısı’ndan parçaların koparılmasının ardından bu kez de tarihi su haznesinin tahrip edilmiş görüntüsü tepkilere neden oldu. 

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta tarihi su haznesinin kapağının kırıldığı ve içine ayakkabı koyulduğu görüldü.

İDDİALAR GERÇEK DIŞI, MEVCUT DURUMU YANSITMIYOR

Paylaşılan fotoğraf üzerine açıklamalarda bulunan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, iddiaların gerçek dışı olduğunu, fotoğrafın geçmişte çekildiğini söyledi.

Ayasofya’nın daha önce de “İmparatorluk Kapısı” tahrip edilmiş, yapılan açıklamada tahribatın ufak bir dokunma nedeniyle meydana geldiği, herhangi bir güvenlik zafiyeti olmadığı belirtilmişti. 

154 güvenlik kamerası bulunan Ayasofya’da 68 güvenlik görevlisi ve turizm polisleri görev yapıyor.

“UYGUN OLMAYAN BİR BİÇİMDE MONTE EDİLDİ”

Osmanlı Dönemi’ne ait mermer küpün bakır kapağının menteşe bağlantı kısmında, geçmiş dönem onarımı mevcut olduğunu belirten İl Müdürlüğü, “Adı geçen haber ve sosyal medya mecralarında bulunan fotoğraflarda görülen delikli ek parça, orijinal olmayan ve geçmiş dönemlerde eklenmiş bir parçadır. Bu onarım parçası (bakır) özgün bakır kapağa, lehim kullanılarak uygun olmayan bir biçimde monte edilmiştir. Son incelemelerde bakır onarım parçasının, birleştirilmesinde kullanılan lehimlerinden kırılarak ayrıldığı gözlenmiştir. Eserde herhangi bir orijinal parça kaybı yoktur” denildi.

“BAKIR KAPAKTA YENİLEME VE TAMAMLAMA YOLUNA GİDİLMEDİ”

Açıklamanın devamında, “Tüm dünyada bilinen ve uygulanan konservasyon metotlarına uygun olarak, esere yeni bir ilave yapılması değil, mevcut halinin korunması prensibi benimsendiğinden mermer küpün bakır kapağında yenileme veya tamamlama yoluna gidilmemiştir. Bununla birlikte Ayasofya’daki tüm eserler için İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı uzmanlarınca düzenli olarak kontroller yapılmakta, herhangi bir deformasyon görülmesi halinde anında müdahale edilmektedir” ifadelerine yer verildi. (Ntv, Sözcü)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi