29 Mart 2024 Cuma

Ayasofya’nın İmparator Kapısı Tahrip Edildi

Doğu Roma kaynaklarında, Nuh’un Gemisi’nin tahtalarından yapıldığı söylenen Ayasofya’nın İmparator Kapısı, kimliği belirsiz kişilerce parçalandı.

Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ayasofya’nın İmparator Kapısı’na zarar verildiğini tespit ettiklerini söyledi. Dernek, hem tarihi kapıya zarar verenlerin tespit edilmesi için, hem de güvenlik müdürünün bu görevden uzaklaştırması için ayrı ayrı şikayetçi olacaklarını açıkladı.

Dernek yaptığı açıklamada, 18 Nisan 2022 tarihinde, saat 20:45 civarında tarihi kapıyı fotoğrafladıklarını ve sorumluların bulunmasını istediklerini belirtti. Güvenlik müdürü ile konuştuğunu belirten dernek, müdürün “Büyütülecek bir şey yok, tamir edilecek” dediğini aktardı.

Kapının tahrip olduğunun sosyal medyada ortaya çıkması üzerine, tarihi yapının aşırı kalabalık anında zarar gördüğü, buna ek olarak tarihi kapıya yaslanan bariyerlerin de zarar verdiği belirtildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya’nın tarihi ‘İmparatorluk Kapısı’nda tahribatla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise, “Ayasofya’nın İmparatorluk Kapısı’nın tahribatına yönelik incelemenin yapılması için idari ve teknik olmak üzere iki müfettiş görevlendirilmiştir” denildi.

Yalnızca İmparator ve mahiyeti tarafından kullanıldığı için İmparator Kapısı olarak adlandırılan kapı, Ayasofya’da iç narteksten ana mekana geçişi sağlıyor. Ayasofya’nın bu en büyük kapısı meşe ağacından yapılmış, 7 metre yüksekliğinde ve bronz çerçeveli. 6. yüzyıla tarihlenen kapının kanatlarının üzeri tunç levhalarla kaplı. Doğu Roma kaynaklarında, Nuh’un Gemisi’nin tahtalarından yapılmış olduğu söyleniyor.

“Şikayetçi Olacağız.”

Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu’nun sosyal medyadan yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi ‘İmparatorluk Kapısının’ bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef. Birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya zarar vermenin kanunen suç olduğunu belirttip, tutanak tutularak kameralardan suçlunun teslim olmasını talep ettim. Fakat komik bir şekilde kamera kayıtlarının olmadığını ve zaten büyütülecek bir şey olmadığını kendilerinin orayı tamir edeceklerini söyledi. Hatta bu şekilde olmaz suçlunun bulunması İçin Savcılığa başvuracağımızı söyleyince ise kötü niyetli olduğumuzu ve olay çıkarmak istediğimizi söyledi. Böyle bir şahsın dünyanın en önemli mimari eserlerinden Ayasofya Camisinden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya zarar verenlerin tespit edilmesi için hem de bu şahsın bir an önce bu görevden uzaklaştırması İçin ayrı ayrı şikayetçi olacağız.

Saygılarımızla.

Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu”

(Arkeofili,NTV)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi