29 Mart 2024 Cuma

Azınlıkların Kurduğu Kiliseler, Toplumsal Konularda Etkin Rol Oynuyor

Birleşik Krallık’ta Hristiyanlığın gerilediği düşünülürken, Afrika ve Karayip toplulukları için aynı durum geçerli değil. Londra’da kiliseye katılanların çoğunu etnik azınlıklar oluşturuyor. Hristiyan Araştırma Kurumu, kilise üyeliğinin yüzde 5 azalmasına rağmen, Afro-Amerikan kiliselerdeki üyeliğin yaklaşık yüzde 18 arttığını açıkladı. 

Birleşik Krallık’taki Afrika ve Karayip mirası kiliselerin kuruluşunda önemli bir yere sahip. II. Dünya Savaşı’ndan sonra, ülkeye Karayip’ten ve Afrika’dan aileler akın etti. Yeni gelenler hoşça karşılanmadıklarını fark etti. Bundan dolayı kendi kiliselerini kurmaya karar verdiler. Bu miras, günümüzdeki büyümenin bir parçası. 

Afrika ve Karayip kiliseleri, Birleşik Krallık’ta reddedilenlere ve ırkçılığa maruz kalmalara destek vermektedir. Bu kiliseler, Birleşik Krallık’ın ruhsal tablosunu şekillendiriyor ve toplumsal konularda ihtiyaçları karşılıyor.

iCan Community Kilisesi

Mirasın parçalarından biri olan iCan Community Kilisesi, Doğu Londra’da 2015 yılında 100’ün altında üyeyle hizmete başlayan, günümüzde ise her hafta 450’den fazla kişinin katıldığı bir kilisedir. Episkopos Wayne Malcolm önderliğindeki kilise, yerel topluluğa destek veriyor, gençleri çetelerden uzak tutmak için girişimciliği ve çalışma hayatını teşvik ediyor. Cemaatinin yarısı, gönüllü olarak yardım faaliyetlerine katılıyor. Cemaat, yalnız yaşayanlar için destek programı yürütüyor ve ihtiyaç sahipleri için gıda paketleri temin ediyor.

Yardım kampanyalarında iCan Community Kilisesi yalnız değil. Diğer bir kilise ise, Barking’in merkezinde yer alan ve sadece altı üyeyle hizmete başlayan Trinity Chapel Kilisesi’dir. Şu anda 550’den fazla üyeye sahip. Cemaat, yeni iman edenlerin yanı sıra Afrika ülkelerinden ve Karayiplerden gelen Hristiyanlardan oluşuyor. Trinity Chapel Kilisesi, çete şiddetini azaltmak, ev içi istismar sorunlarıyla mücadele etmek ve ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmak gibi önemli konularda çaba gösteriyor. Bu kiliseler, Tanrı’nın sevgisiyle çevrelerine ışık olmayı seçti.

Her iki kilise de, çocuk gelişimi üzerine uluslararası bir yardım kurumu olan Compassion UK ile ortaktır. Cemaat üyeleri, yaşadıkları yerin çok ötesine uzanan bir değişimin gücü haline geldi. Bazıları Compassion UK aracılığıyla yurtdışında düzenlenen projelerden bazılarını ziyaret etme fırsatı buldu. Hem yerel topluluklarında hem de uluslararası düzeyde, İsa Mesih’te sahip olunan umudu paylaşmaya devam ediyorlar. Büyüyorlar ve değişimi etkiliyorlar. Çünkü sahip olduklarını başkalarıyla paylaşıyorlar. Böylece kiliselerinde var olan çeşitliliği daha fazla yansıtan bir nüfusa etkili bir şekilde ulaşıyorlar.

Kutsal Kitap’ın buyruklarına uygun olarak, topluma ışık olma sorumluluğunu üstleniyorlar ve İsa Mesih’te bulunan umudu paylaşıyorlar. Bu kiliseler, Birleşik Krallık’ta ve yurt dışında yardım etmeye gönüllü olanları bir araya getiriyor. 

Yaşananlar sessiz bir devrim olabilir ama güçlü bir devrimdir. Etkisi topluluklarının kalbinde ve dünyanın dört bir yanındaki çocukların ve ailelerin yaşamlarında hissedilmektedir. Zorluklardan ve reddedilmekten doğan bu kiliselerin kapıları herkese açık ve ihtiyaç sahiplerini kolları açık bir şekilde bekliyorlar. (CT)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi