19 Mart 2024 Salı

Aziz Sava’nın Mozaikleri Tamamlandı

Belgrad’daki Aziz Sava Kilisesi’nde 15 bin metrekarelik benzersiz mozaikler üzerinde çalışmalar tamamlandı. Yüzyılı aşkın bir sürenin sonunda, Belgrad Aziz Sava Kilisesi ve etrafındaki inşaat ve peyzaj çalışmaları son aşamaya geldi.

Kilise, 15 bin metrekareden fazla bir alanı kaplayan Pantokrator İsa, Tanrı’nın Annesi ve Mesih’in Doğuşu’nu konu edinen mozaiklerle süslenerek Ortodoks dünyasında eşsiz bir kilise haline geldi. Sırp Ortodoks Kilisesi Karadağ Metropoliti, mozaiklerin yerleştirilmesinin yakın zamanda tamamlandığını bildirdi.

Mozaikler İçin Özel Bir Renk Bulundu

Mozaikler, Rusya’da 15 yıldır kullanılan bir teknikle yapıldı. Aziz Sava’nın yöneticisi Remesianalı episkopos Stefan Šarić, mozaik parçalarının en ünlü Venedik mozaiklerinde kullanılandan daha iyi olduğunu söyledi. Vladyka, camı yüksek sıcaklıklarda pişirerek mozaikler ve yakın zamanda yapımına başlanacak ikonalar için ideal bir spesifik renk elde edildiğini açıkladı.

Kilisedeki mozaiklerin ihtişamını tam olarak yansıtacak özel aydınlatma ise yapılıyor. Rus sanatçılardan oluşan bir komisyon tarafından yapılan merkezi kubbedeki ana İsa’nın Göğe Yükselişi mozaiği, 2018 yılının Şubat ayında büyük bir kutlamayla açılmıştı.

Çalışmalar Son Aşamaya Geldi

Kilisedeki çalışmaların son aşamasında sunak ve İsa Mesih’in bir ikonu olan 55 metreden daha uzun bir kol açıklığına sahip üç ikonostasis tamamlanıyor.

Kilisede üç sunak bulunuyor, ana sunak Aziz Sava’ya, sağdaki sunak İlk Belgrad şehitleri aziz Ermil ve Stratonik’e soldaki sunak ise Belgrad’ı başkent yapan Aziz Stefan Lazarević’e adandı. Kilisenin iç kısmının önümüzdeki ay tamamlanması bekleniyor.

Aziz Sava Kilisesi üzerindeki çalışmalar 120 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. İnşaatın başlama tarihi 1894 olarak kabul ediliyor, ancak kilisedeki fiili inşaat 1935’e kadar başlayamadı ve kısa süre sonra 2. Dünya Savaşı ve ardından Yugoslavya’daki siyasi iktidar değişikliği nedeniyle kesintiye uğradı. İnşaat 1986 yılında yeniden başladı. Kubbe 1989 yılında tamamlandı. Resmi açılış 2004’te yapıldı, ancak iç kısımdaki çalışmalar önümüzdeki 16 yıl boyunca devam etti. (Orthochristian/Seyfi Genç)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi