24 Nisan 2024 Çarşamba

Aziz Yuhanna’nın Derin Uykuya Dalışı, Ayinlerle Anıldı

İlahiyatçı, İncil yazarı Aziz Yuhanna’nın Derin Uykuya Dalışı, geçtiğimiz hafta sonu Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde gerçekleştirilen kutsal ayinlerle anıldı.

İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi’ndeki ayini Peder Yusuf Nicholas Papasoğlu, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesindeki ayini de Pederler Dimitri Doğum ile Can Dellüller yönetti.

Ayinlerde, kutsal ekmek dağıtımının yanı sıra İncil yazarı Aziz Yuhanna’nın hayatından kesitler okundu ve derin uykuya dalışı hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi Yönetimi bu özel gün için bir mesaj yayınladı. Mesajda; “Kutsal Ortodoks Kilisemiz, İncil yazarı Aziz Yuhanna’nın ana yortusunu 26 Eylül’de kutlamaktadır. Ayrıca mezarına yapılan Haç’tan ötürü 8 Mayıs’ta da anmaktadır. Aziz Yuhanna yüz yaşını aştığında, yedi öğrencisini yanına alıp Efes Şehri dışındaki bir mıntıkaya gitti. Orada onlara Haç şeklinde bir mezar kazmalarını söyledi. Ardından mezarın içine girerek onlardan üstünü toprakla örtmelerini istedi. Öğrencileri bir süre sonra mezarı açtıklarında Aziz’in bedeninin orada olmadığını gördüler” ifadelerine yer verildi.

Vahiy Kitabının da Yazarı

İsa Mesih’in en sevdiği Havari olarak bilinen Yuhanna, Celile’nin Beytsayda kentinden idi. Zebede ve Salome’nin oğlu ve büyük Yakub’un kardeşi idi. Başlangıçta balıkçıydı, daha sonra İsa Mesih’in Havarilerinden biri oldu.

Rabbimiz İsa Mesih, Haç’a gerildiği zaman takip eden tek öğrenci idi. İsa Mesih haçta iken, annesini (Meryem Ana) ona emanet etti. Hayatı boyunca Efes ve yöresi ile özellikle Küçük Asya boyunca vaaz verdi.

96 yılında Domitianos döneminde Hristiyanlara karşı ikinci zulüm başladığında, Asya’dan Roma’ya götürüldü ve rivayete göre, kaynar suyla ağzına kadar dolu bir fıçı içine kondu. Oradan sağ salim kurtuldu.

Vahiy Kitabı’nı yazdı, Patmosa adasına sürgün edildi. Kralın ölümünden sonra Efes’e tekrar dönerek son İncil’i yazdı. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi