19 Nisan 2024 Cuma

Bağdat’taki Kiliselerde Bir Günlük Yas İlan Edildi

Geçtiğimiz günlerde, Keldani Kilisesine saldırı sonucu 4 Hristiyan’ın hayatlarını kaybetmesi sebebiyle Irak’ın başkenti ve en büyük kenti olan Bağdat’ta kiliseler bir günlük yas ilan etti.

Irak Keldani Kilisesi Patriği Luis Rafael Sako, Başkent Bağdat’ta Hristiyanlara yönelik düzenlenen saldırı üzerine yaptığı açıklamaya göre, 3’ü aynı aile üyeleri olmak üzere 4 Hristiyanın düzenlenen saldırı neticesinde hayatlarını kaybetmesinden ötürü, geçtiğimiz haftanın başında Irak’taki tüm kiliselerde yas ilan edildiğini açıkladı.

Patrik Sako, ilan edilen yas ile Irak’lıların hedef alınmasına karşı duruşlarını sergilediklerine dikkat çekerken, tüm kiliselerin cemaatlerine çağrıda bulundu.

Patrik Sako, “Evlatlarımızdan yaslarını, çalışma ortamlarında göğüslerine siyah kurdela bağlayarak belli etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak İçişleri Bakanlığından zanlıların acilen bulunması ve cezalandırılmalarını da talep eden Patrik Luis Rafael Sako, Irak vatandaşlarının kanının boşa akmadığının bilinmesi gerektiğini de savundu.

Herhangi Bir Dayanakları Yok

Hristiyan Vakfı Divan Üyesi Martine Hurmuz ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Hristiyan, Ezidi ya da Sabii’lerin öldürülmesinin kolay olduğunu söyleyerek, ülkedeki bu oluşumların herhangi bir dayanaklarının olmadığına dikkati çekti.

Divan Üyesi Hurmuz, kilisenin, Iraklıların öldürülmesine “Yeter artık” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Hristiyan Halk Korunmak İstiyor

Divan Üyesi Martine Hurmuz, Irak’ta Hristiyan halkının ikametinin devamını istediklerini belirterek, “Ancak bu zor denklem karşılığında, Hristiyan halkımız ayrıca himaye de istiyor. Bu da devletin yapacağı bir iştir” diye ekledi.

Şubat ayı sonlarında Bağdat’ın doğusunda yaşanan düzenlenen 2 ayrı saldırıda 3’ü aynı aileden olmak üzere 4 Hristiyan uğradıkları silahlı saldırıda hayata gözlerini yummuştu.

Siyasiler ve din adamlarına göre, Irak’taki Hristiyanların sayısına dair resmi bir istatistik olmamakla birlikte, Saddam rejimi döneminde 1 milyon 800 bin olan Hristiyan halkının, 2017 yılı itibariyle 300 ile 500 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. (TT/ k-e)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi