20 Nisan 2024 Cumartesi

Bakırköy Meryem Ana Kilisesi’nde Kutsal Sunu

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Kutsal Diriliş Yortusu haftalarının son pazarında Bakırköy Dzınunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi’nde Surp Badarak’a (Kutsal Sunu Ayini) riyaset etti ve vaaz verdi. 

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde, 14 Mayıs Pazar günü, Kutsal Diriliş Yortusu haftalarından sonuncusu, Rab İsa Mesih’in Göğe Yükselişi’nden önceki Pazar kutlandı. Bakırköy Dzınunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi’ndeki Surp Badarak’a Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti ve vaaz verdi. 

Kilisenin din görevlisi Peder Şahen Uhanyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta Diyakos Aram Baronyan, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını kıdemli okuyucu Hagop Saraf okudu. Kutsal Kase’yi Diyakos Aram Baronyan getirdi. 

Bakırköy Kilisesi Vakfı’nın Başkanı Mari Yancı, yönetim kurulu üyeleri ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, kilisenin Karasun Mangants Korosu üyeleri, şefleri Sercan Gazer yönetiminde ve orgu eşliğinde seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında Rab’bin duasının ardından toplu tövbeyi Patrik Hazretleri yaptırdı. Sonrasında Hağortutyun dağıtımına geçildi. Daha sonra Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

Sevgili kardeşlerim Diriliş haftalarının sonuncusuna geldik. Önümüzdeki Perşembe, Mesih’in dirilişinden 40 gün sonra göğe alınışının bayramını kutluyacağız. Ve bu 40 gün boyunca Kilise istiyor ki Diriliş olaylarıyla ilgili derinlemesine bir bakış atalım.

Birinci Emir Rab Allahını bütün kalbinle, bütün canınla, bütün fikrinle seveceksin. Bu birinci emirdir ve bu emir gerçekleşmeden öteki bütün sevgiler yanlış ve eksik yere koyulmuştur.

Tanrı sevgisi her şeyin temelidir, Tanrı’nın yarattığı her şeyden daha fazla sevilmeye layıktır. Onun için bizim gözlerimiz sadece Tanrı’nın yarattıklarını gördüğünden, Tanrı’dan başka her şeyi daha çok seviyoruz biz. Ama bunun düzelmesi lazım ve İsa diyor Petrus’a; ‘Beni bunlardan daha çok seviyor musun?’ Ve Petrus pek anlamadan diyor ki; Seviyorum. ‘O zaman diyor koyunlarımı güt.’ Bu soruyu 3 kere soruyor niçin? Petrus 3 kere inkar etti çünkü. Niçin sevgi sözleri çoğaltılmalı? Çünkü bizim sevgimiz günlüktür, öteki güne kaldığında bayatlar zaten.

Bu Agape, bu bilinçli bir sevgi, Tanrı’nın bizden istediği bu çünkü bizim aklımızda sevgi hoşlanmaya dayanan bir şey. Düşmanını seveceksin. Nasıl severiz? Sana Tanrı demiyor ki; Düşmanında hoşlanacaksın. Diyor ki; Seveceksin. Ne demek o? Merhamet göstereceksin, acıyacaksın, acıkmışsa doyuracaksın, onun için hayır duası edeceksin, iyiliğini isteyeceksin. Duyguların halen nefret ettirebilir ama sevmek başka bir şey. Tanrı diyor ki; ‘Rab Allahını bütün kalbinle seveceksin.’ İkincisi de ‘Komşunu kendin gibi seveceksin.’ Sevgi nasıl emrediliyor ki? Bizim aklımıza göre sevgi emir olmamalı ya vardır sevgi ya yoktur. Öyle değil, ruhtan gelen sevgi öyle değil. O karar verilen bir sevgidir. Dersiniz ki; Tanrı’yı seveceğim, insanları seveceğim, çıkarlarıma ters de düşse ben sevmeye devam edeceğim.

Bugün anneler günü ve biz de isterdik ki bütün annelerimizin anıtını dikelim, ama zaten o anıt dikilmiştir bizim kalbimizde. Hepimizin Tanrı’dan sonra en çok sevdiği, inandığı, annelerimizdir.

Rab sizinle olsun sevgili kardeşler. Sevginiz çoğalsın. Amen.”

Vaazların ardından tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd (Ayin-i Ruhani) duaları okundu, İncil parçasını Peder Şahen okudu. Ardından Patrik Sahak II’nin kutsaması, hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ile ayin son buldu. 

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi