fbpx
17 Mayıs 2024 Cuma

Balat Surp Hreşdagabed Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Gece Duaları Ayini

Haçverats Yortusu arifesinde Balat Surp Hreşdagabed Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyasetinde İstirahat-Gece Duaları okundu ve su Kutsandı. 

16 Eylül Cumartesi akşamı, mucizeler Kilisesi olarak da bilinen ve özellikle Haçverats Yortusu arifesinde gece dualarında defalarca mucizeler yaşanmış olan Balat Surp Hreşdagabed Kilisesi’nde, her yıl olduğu gibi bu yıl da Gece Duaları ayini yapıldı. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin riyaset ettiği ve vaaz verdiği ayin Akşam Duaları ile başladı. Bu dualara Rahip Hovagim Seropyan riyaset etti. 

Daha sonra Patrik Kadasetli Sahak II’nin riyasetinde önce Kandil duaları sonra da şifa duaları okundu. Şehrin dört bir yanından gelen diğer dinlerden inanlıların da hazır bulunduğu ayinde, Patriklik makamına bağlı Rahipler, Pederler, Diyakoslar, Astdiyakoslar, Kıdemli okuyucular ve okuyucular İlahileri seslendirdiler. 

Ayin sırasında Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

Göklerdeki Babamız baba gibi davranılmayı ister. Öyle ki Tanrı’nın ailesi olarak burada toplanmış olmalıyız. Tanrı’dan illa bişeyler istemek için değil, O’na şükretmek için, öncelikle bize verdiği şeyleri takdir etmek için, O’nun önünde eğilmek, tapınmak için. Kilise büyük bir aile ve onun da babası Göklerdeki Babamızdır. Tanrı’nın Göklerdeki Babamız olduğunu, Efendimiz İsa Mesih bize öğretti. Onun için İsa Mesih’i takip ediyoruz çünkü dedi: “yol, yaşam ve hakikat Benim, Ben vasıta olmadan kimse Baba’ya gidemez”. İsa geldi ve bize Baba’yla nasıl konuşacağımızı öğretti, O’na nasıl gideceğimizi öğretti.

Bu kilisenin temelleri 4.yüzyıla kadar dayanıyor, bu kilisede azizler gömülü ve bu kilisede hep mucizeler olmuş. Dolayısıyla mucize, inancımız için tuhaf bir şey değil, Tanrı varsa mucize de vardır, onun ne zamanı ne modası geçer yeter ki bizim onu alabilecek imanımız olsun, inancımız olsun.

İman, bizim bu maddi dünyada, ruhlar dünyasına girmemizi sağlayacak enerjidir, güçtür. O konsantrasyon ister, bu dünyadan kopmayı gerektirir, kalbini Tanrı’ya açmayı, alçak gönüllü olmayı, kendi nefsini kırmayı gerektirir.

Sevgili kardeşlerim, Tanrı’ya inanıyor musun, inanmıyor musun, şüphelerin mi var, ama şunu soruyor musun? Tanrı sana inanıyor mu? Tanrı sana güveniyor mu? Tanrı’nın inanacağı, güveneceği imanlı mısın? Yoksa her köşe başında satabileceğin bir şey mi senin inancın? Nedir, boynunda Haç taşıdığın için mi Hristiyan oluyorsun? Günde sayfalarca gazete dergi okuyor, internette dolaşıyorsun, bugün Tanrı’nın sözünden kaç satır okudun? Kaç kere Kiliseye geldin?

Onun için Tanrı’dan bir şey istemek güzel ama bilmeliyiz ki O da önce bizden bir şey istiyor, istediği şey de en değerli şeyimiz, kalbimizi, yüreğimizi istiyor. Kalbin neredeyse dedi İsa, yüreğin oradadır, hazinen nerdeyse yüreğin oradadır. Onun için içimizde sevgiyi büyütelim, Tanrı’ya olan sevgimizi gözden geçirelim. Sevgi çoğalsın, sevgi alevlensin. Sevgi sevgiyi çeker. Sevgiyle, Tanrıyla dolarsan o zaman o Tanrı senin içine dökülecektir isa dedi ki; Siz daha istemeden Tanrı neye ihtiyacınız olduğunu zaten bilir, ama siz önce O’nun krallığını, doğruluğunu arayın öteki her şey size fazlasıyla verilecek.

Ümitsiz hastalık yoktur Tanrı için. Hastalığınızı duyduğunuzda önce Haçınızı çıkarın ve Tanrı’ya teslim olun. İçinizde asıl şifayı O versin. Hiçbir zaman Tanrı’dan umudunuzu kesmeyin, ölüm de Tanrı için umutsuzluk değildir. Hepimiz Diriliş’e inanıyoruz çünkü hepimiz ölümlüyüz. Peygamberler kurtulamamış, sen de ben de kurtulamayacağız ama ölümden sonraya bile umudumuz var bizim, İmanımız budur. İşte bütün bunlar bu günün duygusunu daha derinden yaşamamız için çok önemli öğretilerdir.

Vaazların ardından Patrik Sahak II, Kutsal Haç’ın reliğinin bulunduğu Haç ile suyu kutsadı. Amen Aleluya ilahileri ile kutsanan su, Patrik Sahak II’nin son takdisi ve hep birlikte söylenen Rab’bin duasının ardından inanlılara dağıtıldı. 

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi