25 Nisan 2024 Perşembe

Balıklı Surp Sarkis Şapeli ve Altımermer Surp Hagop Kilisesi Yeniden İbadete Açıldı

Tadilat çalışmaları nedeniyle ibadete kapalı olan, Balıklı Ermeni Mezarlığı içerisindeki, Surp (Aziz) Sarkis Şapeli ve Samatya, Altımermer Surp (Aziz) Hagop Kilisesi, 5 Şubat 2021 Cuma günü Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II riyasetinde yapılan törenlerle yeniden ibadete açıldı.

Törenlere Patriklik makamına bağlı ruhbanlar ve din görevlileri, Sahakyan Korosu üyeleri, Samatya Surp Kevork Kilisesi Vakfı yönetim kurulu üyeleri ve Balıklı Mezarlığı sorumluları katıldılar.


Balıklı Mezarlığı’na varan Patrik Hazretleri, saat 10:00’da din adamları ve şapel sorumluları tarafından karşılandı ve kutsama töreni başladı. 


Önce, “patz mez der” (Aç bize Tanrım) ilahisi ile kapı üç kez vuruldu, ardından törende hazır bulunan patriklik makamına bağlı din adamları, ve yöneticiler, patrik hazretleri başta olmak üzere kiliseden içeri girdiler. 
Okunan dualar ve ilahiler eşliğinde Surp Müron (Kutsal Yağ) ile kilise kutsandı. Patrik Hazretleri, tadilat çalışmaları esnasında yenilenen kilisenin, ahşap sunağını ve Samatya Surp Kevork Kilisesi’ndeki, ana sunak tablosunun bir kopyası olan Surp Sarkis Şapeli’nin yeni tablosunu da kutsadı. Tören sonunda, Patrik Hazretleri, Surp Sarkis Şapeli’nin sorumlularını takdis ederken, şapelin temizlenmesinde, maddi ve manevi emeği geçenlere teşekkür etti.

Balıklı’daki törenden sonra, Patrik Sahak II saat 11.30’da, Surp Hagop Kilisesi’ne ulaştı. Altımermer’deki törene, kilisenin kadınlar kolu üyeleri de katıldılar. Patrik Hazretleri’nin kiliseye varması sonrasında, kilisenin yeniden ibadete açılma töreni başladı.

Burada da önce, “patz mez der” (Aç bize Tanrım) ilahisi ile kapı üç kez vuruldu, ardından törende hazır bulunan patriklik makamına bağlı din adamları, ve yöneticiler, Patrik Sahak II başta olmak üzere kiliseden içeri girdiler. Patrik Sahak II, “surp müron” (kutsal yağ) ile kilise sunaklarını, vaftiz havuzunu, aziz resimlerini, dualar ve ilahiler eşliğinde, mesh ederek kutsadı. 

Kutsama töreni sonrasında, öğlen duaları okundu ve sonrasında Patrik Hazretleri vaaz verdi. Vaazında özetle;

Dua evinin yenilenmiş olmasından duyduğu memnuniyeti paylaştı ve bu vesileyle kilisenin temizlenmesinde emeği geçenleri takdis etti. Patrik Hazretleri, inananların da Kutsal Ruh’un mabedi olduklarını hatırlatarak, kutsal kalmaya çalışmamızın önemini vurguladı. Bu vesileyle, kilisenin yenilenmesinde hayırseverliği olan Aleksan Kumaş’a teşekkür ederken, kilisenin kadınlar kolunu da takdis etti. Patrik Hazretleri, koronavirüs’ün etkisini yitirmesi, Altımermer Kilisesi’nin eskiden olduğu gibi bir vaaz ve dua yuvasına dönmesi için duacı olduğunu belirtti. 

Tören hep birlikte söylenen Rabbin Duası’yla son buldu.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi