29 Mart 2024 Cuma

Balyan Ailesi, Patrik Sahak II’nin Riyasetinde Törenle Anıldı

Balyan ailesi, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyasetinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı bir törenle anıldı.

Üsküdar Surp Haç Ermeni Mezarlığı’nda, 2 Ekim Cumartesi günü Osmanlı İmparatorluğu’nda 5 kuşak boyunca Hassa mimarı (Saray mimarı) olarak hizmet etmiş, Ser Mimar-ı Devlet (Baş Mimar) ünvanına layık görülmüş Balyan Ailesi, Hraç ve Hagop Kırmızıyan kardeşlerin girişim ve destekleriyle inşa edilen anıt mezarlarının başında anıldı.


Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin riyasetinde düzenlenen anma töreninde, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haycar Yönetim Kurulu Başkanı Gülüzar Artuç ve yönetim kurulu üyeleri ile katılımcılar hazır bulundu.


Balyan Ailesi’nin merhum fertleri için düzenlenen Ayin-i Ruhani (Hokehankist)’in ardından söz alan HAYCAR Yönetim Kurulu Başkanı Gülüzar Artuç, anıt mezarın inşaasında, akademik ve mimari çevrelerde yankı uyandıran kitap çalışmasında başta, yazar Büke Uras olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden, uygun gördükleri bir sokak veya meydana, İstanbul’a benzersiz yapılar kazandıran Balyan Ailesi’nin adının verilmesi dileklerini iletti.


Ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kadim şehir İstanbul’a kıymetli eserler katan Balyan Ailesi hakkında övgü dolu sözler söyledi, bu eserlerin korunmasının ve doğru şekilde tanıtılmasının önemine değindi.


Son olarak Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II konuşmasında, Balyan eserlerine bakıldığında Ermeni mimarisi değil, bu toprakların kültürünün bir sentezinin yansıdığını, ancak görenlerin hayranlıklarını gizleyemedikleri yapıların mimarlarının Balyan’lar olduğunun genellikle bilinmediğini ifade etti. Sayın Başkan tarafından da olumlu karşılanan, bir meydana Balyan isminin verilmesi dileğini yineleyerek “Ermeni” kelimesinin artık bir nefret söylemi olmaktan çıkıp geçmişte olduğu gibi bugün de bu ülkenin üretken bir unsuru olarak algılanmasına olumlu katkı sağlayacağına düşündüğünü sözlerine ekledi.


Nefret söyleminin özellikle gençler arasında ciddi bir rahatsızlık yarattığına vurgu yapan Patrik Kadasetli Sahak II, bu dilin son bulmasının gençlerin geçmişte olduğu gibi günümüzde de ülke için huzurla ve şevkle katma değer ve eşsiz eserler bırakacağını söyledi.


Konuşmaların ardından Balyan Ailesi Anıt Mezarı’nın mimarı Tavit Aynalı’ya, İstanbul Kültür Vakfı Başkanı Perihan Yücel’e, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’ye yazar Büke Uras’ın “BALYANLAR Osmanlı Mimarlığı ve Balyan Arşivi” isimli kitabın genişletilmiş 2. baskısı takdim edildi.

Daha sonra toplu fotoğraf çekildi. Ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II beraberce Balyan ailesinin mezarlarının üzerine çiçek bıraktılar.



Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi