29 Mart 2024 Cuma

Başbakan Davutoğlu azınlık cemaatleri temsilcileriyle yemekte bir araya geldi

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’da azınlık cemadavutogluatlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Davutoğlu, “Eşit vatandaşlık ilkesi bundan sonra da en temel şiarımız olacak ” dedi.

Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi’ndeki yemeğe, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Rum Ortodoks Patrik Vekili Peter Stefanos, Türkiye Keldani Katolik Cemaati Ruhani Reisi Francois Yakan, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Ermeni Katolik Başpiskoposu Levan Zekiyan, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan katıldı.

Yemekte, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de bulundu.

Basına kapalı devam eden toplantı öncesi bir açıklama yapan Davutoğlu, “Eşit vatandaşlık ilkesi bundan sonra da en temel şiarımız olacak ” dedi.

Konuşmasında son zamanlarda Avrupa’da yükselen İslamafobiye dikkat çeken Davutoğlu, “İslamafobiye ve farklı inançlara karşı ayrımcılığa sesimizi hep birlikte yükseltmeliyiz” çağrısında bulundu.

“Bu sofra köklü gelenekleri temsil ediyor”

Yemeğin özellikle bugün yapıldığını belirten Davutoğlu, Mevlit Kandili, Hanuka, Katoliklerin Noel’i ve Ortodoks’ların Noel’ini kapsayan iki haftalık dönemin  ‘İbrahimi geleneğin nasıl yan yana, bir arada komşu gelenekler olarak da bu toprakların her yerinde kök saldığının güzel bir işareti” olduğunu belirtti:

“Bu sofra, Hz. İbrahim ve onun çizgisinde insanlığa barış, esenlik getirmek üzere yola çıkmış bir sofra. Ülkemizdeki köklü gelenekleri temsil ediyor. Hiçbir geleneği bu topraklara yabancı gelenek olarak telakki etmiyoruz. Azınlık kavramını da bu noktada çok kullanmamaya önem gösteriyorum. Hepimiz bu büyük ailenin parçalarıyız.”

“Eşit vatandaşlık ilkesi temel şiarımız”

Davutoğlu, “vakıf mallarının iadesiyle son dönemde somut hale gelmiş olan eşit vatandaşlık ilkesinin bundan sonra da en temel şiarlarını olacağını” belirtti.

Davutoğlu, islamofobi ve antisemitizm son dönemlerde yükselişte olduğunu hatırlatarak, “kim hangi gerekçelerle olursa olsun inancı dolayısıyla dışlanmışsa baskıya, zulme uğramışsa biz hepsinin karşısında aynı kararlılıkla durma iradesi göstermek zorundayız. Bu insanlığın gelecek nesillere bırakacağı en güzel mirası olacak” dedi.

 

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi