Endonezya’da bodurluk oranının en yüksek olduğu eyalette bir başepiskopos, Katolikleri gelişim bozukluğuyla mücadele etmeye çağırdı.
Aziz Assisili Fransis Kilisesi’nin Paskalya ayininde konuşan Başepiskopos Petrus Turang, ‘‘Çocuklarda bodurluk rahatsızlığıyla mücadele etmede rolümüz, aynı zamanda ekolojik adaleti gerçekleştirmeye yönelik somut bir adımdır’’ dedi.
Bodurluk, yetersiz beslenmenin ve tekrarlayan hastalıkların bir göstergesidir. Başepiskopos Turang, Katoliklerin sorunu çözmek için somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Başepiskopos, inanlıları yoksul ailelerin çocuklarıyla dayanışma içinde olmaya ve hükümetin bu konudaki çalışmalarını desteklemeye çağırdı.
Diriliş Bayramı’nın İsa Mesih’in fedakârlığını hatırlamak için önemli bir zaman olduğunu söyleyen Başepiskopos Turang, ‘‘İnsanların hayatta kalmasını sağlama ve bakımlarına yardımcı olma sorumluluğumuz var’’ dedi.
Hristiyanların çoğunlukta olduğu Doğu Nusa Tenggara eyaleti, Endonezya’da çocuk bodurluğunun en yaygın olduğu bölgedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre, ülke genelinde beş yaş altı çocukların yüzde 21,6’sında (yaklaşık 30 milyon) gelişim bozukluğu görülüyor. Halkın yüzde 80’den fazlasının Hristiyan olduğu Doğu Nusa Tenggara eyaletinde ise bodurluğun görülme oranı yüzde 35,3’tür. 5 milyon nüfuslu bölgede yaklaşık 90 bin aile aşırı yoksullukla mücadele ediyor.
Rahatsızlıktan en çok etkilenen bölgelerden biri ise, nüfusun yüzde 92’sinin Katolik olduğu Doğu Manggarai Regency’dir. Kupang’ın belediye başkanı temsilcisi George Hadjoh, bodurlukla mücadele eden Kilise’ye minnettar olduğunu söyledi. Hadjoh, ‘‘Hükümet tek başına çalışamaz. Kilisenin desteğine ihtiyacımız var’’ dedi. Vali Viktor Bungtilu Laiskodat ise, kiliselerle işbirliği halinde çalışmak istediklerini söyledi.
Endonezya hükümeti, evli ve hamile kadınlara düzenli sağlık kontrollerinin yapılması da dâhil olmak üzere bir dizi önlemle önümüzdeki yıl bodurluğu yüzde 14 oranında azaltmayı hedefliyor. (Ucanews)