24 Nisan 2024 Çarşamba

Başrahip Tatul Anuşyan Törenle Toprağa Verildi

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı ve Özel Kalem Müdürü Başrahip Tatul Anuşyan 18 Kasım 2021 Perşembe günü, Kumkapı Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Patriklik Kilisesi’nde düzenlenen Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ve cenaze töreninin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanında toprağa verildi.

Uzun süren bir tedavi döneminin sonunda, Başrahip Tatul Anuşyan 14 Kasım 2021 Pazar gecesi ruhunu Göksel Baba’nın ellerine teslim etmişti.

18 Kasım 2021 Perşembe sabahı, saat 10:15’de başlayan ayinde Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. Surp Badarak’ı sundu ve cenaze törenini yönetti.

Kalabalık bir katılımla gerçekleşen törene Tüm Ermeniler Katolikosu Karekin II Hazretleri adına Başepiskopos Natan Hovhannisyan, Kilikya Ermenileri Katolikosu Aram I Hazretleri adına Episkopos Mesrob Sarkisyan katıldılar. İstanbul’dan ise başta Ekümenik Patrik Bartolomeos Hazretleri’ni temsil eden delegasyon, ve kardeş kiliselerin temsilcilerinden oluşan ruhaniler hazır bulundu. Ayrıca İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Yüzer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu adına başkan vekili Hüseyin Aksu törene katıldılar.

Sabahleyin tören giysileri ile kilise ortasında katafalka konan Başrahip Tatul Anuşyan’ın naaşı etrafında ruhaniler tören boyunca İncil ve dualar okudular.

Başepiskopos Natan Hovhannisyan

Tören sırasında sunağa getirilen Başrahip Tatul Anuşyan’ın naaşı halkı sembolik olarak selamladıktan sonra, alnı ve sağ eli Patrik Sahak II. Hazretleri tarafından Kutsal Miron yağı ile takdis edildi. Saat 13:00 sularında son bulan törenin ardından Başepiskopos Natan Hovhannisyan’ın başkanlığındaki kortejle, Başrahip Tatul Anuşyan’ın naaşı İncil’den okumalar, ilahiler ve dualarla kiliseden dışarı çıkarıldı.

Patriklik Kilisesi’ndeki törenin ardından müteveffa Başrahip Tatul Anuşyan’ın naaşı Şişli Ermeni Mezarlığı’na getirildi ve burada Episkopos Mesrob Sarkisyan’ın riyasetindeki tören ve dualarla aile kabristanına defnedildi.

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II.nin müteveffa Başrahip Tatul Anuşyan’ın cenaze töreninde yapmış olduğu konuşmanın özeti:

“Kutsal Kitap’ımızda güneşin altında her şeyin bir zamanı olduğunu yazar.

Hayr Tatul kardeşimiz için ölmenin zamanıdır. 55 yıl yaşama zamanı idi. Bizler için gözyaşı ve ayrılık zamanı.

Yavaş yavaş unutacağız. Tarihin tozlu sayfalarında o da yerini alacak.

İnsanlardan gelen övgüyü ararız. Oysa Kutsal Kitap, “Tanrı’dan gelen övgüyü arayın” der.

Tanrı’nın aklındaki planı farkına varmalı ve ona göre yaşamalıyız. Hayatı bitişinden okumalıyız.

Hayr tatul öyle yaptı.

Hastalığı süresince hiç bir zaman olmadığı kadar aktif olmak istiyordu. Daha ölmedim yapacak şeylerim var diyordu.

Acının nasıl yaşanması gerektiğini gösterdi. Söylenip durmadı .Eyüp Peygamber gibi yaşadı acısını. İnsanın karakteri hayatının özetidir. İletişimci ruhu vardı. Mükemmeliyetçi idi. Hayrsurp için, işi kutsaldı.

Patrikhane’nin ikinci kişisi oldu.

Kalem müdürü idi, öğretmendi, vaizdi. Çalışkan bir ruh idi.

İsa, Simun Petrus’a, “Yuhanna oğlu Simun, beni bunlardan daha çok seviyor musun?” diye sordu.

Petrus, “Evet, ya Rab” dedi, “Seni sevdiğimi bilirsin.”

İsa ona, “Koyunlarımı otlat” dedi.

Hayr Surp’a aynı çağırı geldi.

Tanrı “Beni kariyerinden, kuracağın aileden, paradan daha çok seviyor musun?” diye sordu.

Hayr Surp’un cevabı “Evet. Ben Seni seçtim, Seni sevdim ve Sana adandım” oldu.

Adanmış olan rahip elinden geldiği kadar adanmışlığına sadık kalmalı ve Tanrı’sının önüne eli boş çıkmamalıdır. Hayr Surp Tanrı’nın önüne eli boş çıkmayacak.

Bu toprağın insanı idi. Resmi makamlar ile iletişimi çok kuvvetli idi. Toplumu için bunu kullandı. Bu herkesin yapabileceği bir şey değildi, o içinden gelen sese kulak verdi.

Biz Ermeniler sadık vatandaşlar olarak kimliğimizde üç şeyi barıştırmış insanlarız. Baş rahip Tatul bu üç şeyi kendi hayatında çok güzel sentezledi.

Biz etnik köken olarak Ermeniyiz, dinimiz Hristiyan, Türkiye vatandaşlarıyız. Hiç birini birbirinden ayırmayız hepsi ile birlikte biz insanız ve bunun böye olması Türkiye’de yaşayan her vatandaşın bu ruha sahip olması; barışın, gönencin, refahın garantisidir. Biz kendimiz olmalıyız, aynı zamanda hep birlikte Türkiye olmalıyız. Hayr Tatul bu ruha sahipti. O

bugün görkemli bir tören ile uğurlanıyor. Onu ruhumuzda taşıyıp toprağa teslim edeceğiz.”

Başrahip Tatul Anuşyan’ın Özgeçmişi

25 Temmuz 1966’da Narlıkapı’da (İstanbul) doğdu. İlkokulu Bomonti Mıhitaryan, ortaokulu Feriköy Merametçiyan, lise öğrenimini ise Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nde gördü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Lise ve üniversite yılları boyunca Kınalıada Çocuk Dinlenme Evi’nde gözetmenlik yaptı. 1977 yılında Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde hizmet etmeye başladı. 1988’de turizm sektörünün çeşitli bölümlerinde müdürlük yaptı. Uluslararası alanda aktif olarak çalışarak Amerikan Turizm Birliği’nin Türkiye’deki sekreterliğini yaptı.

1992 yılında Patrik Karekin II (Kazancıyan) tarafından okuyuculuk rütbesini aldı. Aralık 2001’de Patrik Mesrob II (Mutafyan), kendisine okuyuculukta kıdem yetkisini verdi, 28 Temmuz 2002 tarihinde ise Astdiyakos olarak takdis etti. Bu tarihten itibaren Patriklik sekreteryasında Özel Kalem Müdürü ve Patrik Hazretleri’nin kişisel sekreterliği görevlerini üstlendi. 29 Aralık 2002’de Patrik Mesrob II tarafından Diakos takdis edildi. Patrik Hazretleri 1 Mart 2003’de rahip takdis etti. Aynı yılın yazında ise Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nin din görevlisi olarak atandı. 2016 yılına kadar bu görevi sürdürdü. 2003-2005 döneminde Beyrut’taki Ruhban Okulu’nun derslerine katılmak üzere Lübnan’a gitti. Kutsal Kitap, ilahiler, kilise bilimi, teoloji, kilise tarihi ve vaizlik derslerine katıldı. 2005-2006 döneminde burada üstrahiplik tezini hazırladı, aynı zamanda öğretmenlik görevinde de bulundu. 25 Ekim 2007’de üstrahiplik yetkisini Patrik Mesrob II’den aldı. 18 Aralık 2007’de yine Patrik Mesrob II tarafından “Başrahip” takdis edildi.

2010 yılında ruhaniler genel meclisi tarafından Ruhani Meclis üyeliğine seçildi. 13 Temmuz 2010 tarihindeki oturumda ise Ruhani Meclis Oturum Başkanı seçildi. 31 Aralık 2015 tarihindeki istifasına kadar bu görevde kaldı. Taksim’deki Esayan Okulu, Feriköy’deki Merametçiyan ve Pangaltı’daki Mıhitaryan okullarında din dersi verdi. Patriklik Özel Kalem Müdürü görevinin yanı sıra, basın bölümün başkanlığını yürüttü. Patriklik Makamı ruhban adaylarına Ermeni kilisesi tarihi ve klasik Ermenice dersleri verdi. 11 Aralık 2019 tarihinde 85. Patrik Seçimi Delegeler Meclisi tarafından Ruhani Meclis üyeliğine, ilk oturumda da Meclis Oturum Başkanlığı’na seçildi.

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi