25 Nisan 2024 Perşembe

Beş Farklı Dilde Kutsama Yapabilen Robot Pastör Tartışma Yarattı

Almanya’da son zamanlar da kullanılmaya başlanan Tanrı’nın kutsamasını beyan eden robot Pastör, ‘kiliseye gitmeyenlerin’ merakını arttırırken, ‘kilise odaklı’ grupların ise hedefi haline geldi.

Bless U-2 olarak adlandırılan robot Pastör beş farklı dilde kutsama yapabiliyor: Almanca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Polonya dilinde. The Guardian’a göre kutsanmak isteyenler, erkek ve kadın sesi arasında seçim yapabiliyorlar.

Kollarını İnsan Gibi Kaldırıyor ve Ellerinden Işık Saçarak Kutsuyor

Robot Pastör, inananların ibadet ederken sıklıkla kollarını iki yana açtıkları gibi onları taklit ederek kollarını kaldırdığında, elleri ışık saçıyor. Robot’un ağzı ile insan ağzının  hareketlerini taklit edebildiği gibi Kutsal Kitap’tan ayetler okurken de gözlerinin hareket edebildiğine dikkat çekildi. Robot Pastör ayrıcı önceden programlanmış olan Kutsal Kitap bölümlerini okuduktan sonra ‘Tanrı sizi kutsasın ve korusunda’ diyebiliyor.

The Sun’a göre, Bless U-2, Tanrı’nın yüzüyle insanları aydınlatması ve onlara merhamet göstermesi için dua ettikten sonra insanlara dua isteklerini yazmaları için de bir seçenek verdiğine dikkat çekildi. Olası bir arıza durumunda ise robot Pastör’ün yerine geçebilecek başka bir robot Pastör beklemede tutuluyor

Tanıtım Tepkilere Yol Açtı

Robot Pastör’ün tanıtımı her ne kadar tepkiyle karşılanmasına rağmen Hesse ve Nassau Protestan kiliselerinden Stephan Krebs’e göre, bazı insanların olumlu karşılandığı açıklandı. Krebs, The Guardian’a verdiği demeçte: “İnsanlar meraklı, memnun ve ilgililer”, “İnsanlar gerçekten ondan hoşlandı ve olumlu bakıyorlar” dedi.

Olumlu karşılayan kitlenin yanı sıra, özellikle kiliseye devamlı giden inananlar, bu fikri kabul etmediklerini çünkü bu girişimin insan Pastörleri, robot Pastörler ile değiştirmek anlamına geldiğini beyan ettiler.

Krebs, “Kilise cemaatinin içinden bazı insanlar insan Pastörleri, robot Pastörler ile değiştirebileceğimizi düşünüyorlar” dedi. Özellikle ‘Kilise odaklı’ insanların bu konuda daha hassas olduklarına dikkat çekildi.

Almanya’da Pastör Sıkıntısı Var Ancak Robot Pastör “Asla Gerçek Pastör’ün Yerini Alamaz”

Krebs Almanya’da Pastör sıkıntısı olduğunu kabul etse de, robot Pastör’ün “asla gerçek Pastör’ün yerini alamayacağını” açıkladı. Ancak, kendisi ve bu girişimi destekleyen diğer kişiler, kutsamayı bir insanın okumasının gerekip gerekmediği  veya bir makinenin bu işi yapıp yapamayacağı konusunda tartışma başlatmak istiyorlardı.

“İnsanların bir makine tarafından kutsanmasının mümkün olup olmadığını veya bunun için bir insana ihtiyaç duyulup duyulmadığını düşünmesini istedik” dedi. Ayrıca ,“Kilisenin işleyişini robotize etmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını, fakat bir makineye teolojik bir perspektif getirip getiremeyeceklerini merak ettiklerini söyledi.”

Reformun Başlangıç Yıldönmünü Kutlayan Bir Serginin Parçası Oldu

Robot Pastör, Avrupa’da Martin Luther’in 95 tezinin baskı makineleri kullanılarak çoğaltılmasında teknolojinin önemli bir rol oynadığı zaman olan Reform’un başlangıç yıldönümün kutlanması amacıyla düzenlenen bir serginin parçası oldu. Luther’in tartışma yaratan önerileri ile kilisenin günah çıkarma geleneğine meydan okundu ve hatta Papa’nın yetkisi sorgulandı. Özellikle Romalılar 1:17 Reform hareketini doğurmaktadır.

Avrupa’da Kiliselere Gitme Oranı Azalıyor

The Fedarilist’te yayımlanan bir makaleye göre, teknolojinin robot bir Pastör için kullanılması hem kilise geleneğine meydan okuyor hem de Avrupa’da kilisenin zayıflamasının bir delili olarak gösteriliyor. Makalede ayrıca, Bless U-2’nin tanıtılmasının ‘Hristiyanlığın ne olduğuna ve kiliselerden uzaklaşan Avrupa nüfusunun neden İsa Mesih’in kurtuluşuna ihtiyaç duyduklarına dikkat çekilmiyor’ ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu makale’de, Krebs ve projeye katılan diğerleri ‘imanın gizemlerine’ vurgu yapmak yerine bir robottan dua alma ihtimali hakkında tartışma açtıkları için eleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi