19 Nisan 2024 Cuma

Beytlehem’deki Tarihi Kilise Onarılacak

Beytlehem’de bulunan Doğuş Kilisesi’nde, yüzlerce yıl sonra ilk kez kapsamlı bir tadilat yapılacak.

CBN News’e göre, tarihi kilise, annesinin isteği üzerine Roma İmparatoru Konstantin tarafından inşa edildi. İsa Mesih’in doğduğu mağara üzerine inşa edildiğine inanılan Doğuş Kilisesi, Hristiyanlar için popüler bir turistik merkezdir.

Doğuş Kilisesi’nden Peder Issa Thaljieh, ‘‘Ziyaretçilerin, insanlara esenlik ve sevgi sunabilmesi için İsa’nın doğdu yeri hissetmeleri gerekiyor’’ dedi. Birçok kez yıkılan ve yeniden yapılan kilisenin en son tadilatı 2013 yılında yapıldı. Bethlehem Geliştirme Vakfı (BDF), Doğuş Kilisesi’ni kapsamlı şekilde restore etmeye yetecek bağışı toplayabildi. Manger (Yemlik) Meydanı yenilendi. Doğuş Kilisesi de yakında restore edilecek.

Çatıyı ve pencereyi onarma çalışmaları başladı. 850 yılı aşkın bir süre önce inşa edilen kilisenin duvarlarında ve zemininde ciddi bir onarım gerekiyor. BDF CEO’su Mazen Karam, ‘‘Mozaiklerin büyük çoğunluğu kayboldu. Tüm mozaikler çok kirliydi, ancak tüm kalıntılardan temizlendiler’’ dedi.

Mozaikler temizlenirken üçüncü bir melek keşfedildi. Karam, ‘‘Üçüncü melek tamamen sıvayla kaplıydı. Tüm meleklerin İsa’nın doğduğu mağarayı işaret ettiğini görebilirsiniz’’ dedi. Kaynak toplamak amacıyla ‘Sütun edinme’ adlı program başlatıldı. Bu girişim, 6. yüzyılda Bizans İmparatoru Justinianus (Jüstinyen) tarafından dikilen 50 sütununun restorasyonu için fon sağlayacak. Her sütunun yenilenmesi yaklaşık 50bin dolara mal olacak.

Sadece rahiplerin girmesine izin verilen sunağın yanındaki alana ek tadilatlar yapılıyor. Kilisenin ön cephesindeki 250 yıllık altın kaplamalı oymalar da restore ediliyor.

Beytlehem bölgesi için şimdiye kadar toplanan 30 milyon doların 15 milyon doları Doğuş Kilisesi’ni restore etmek için kullanıldı. (CHL)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi