19 Mart 2024 Salı

Bilim İnsanları Genetiği Oynanmış Bebek Kavramını Tartışıyor

Çin’den gelen, genetiğiyle oynanmış ilk bebeğin doğduğu haberleri bilim insanları arasında bunun etik etkilerinin ne olacağı konusunda tartışma yarattı.

AP’nin haberine göre, Çinli araştırmacı ikiz kız çocukların doğduğunu ve oldukça sağlık olduklarını ifade ederken bunun “yaşamın taslağını yeniden yazabilmek için çok güçlü bir yeni araç” olduğunu ifade etti.

He Jiankui isimli araştırmacı, değiştirilmiş DNA uygulanmış bir çok embriyo aday çiftlerin hamilelik sürecinde test edildi ve burada asıl amaç gelecekte HIV gibi virüslere karşı direncin artırılması.

He, araştırmalarda yer alan çiftin kimliğini açıklamıyor ve yaptığı çalışmanın sonuçları henüz yayınlamış değil. Bu nedenle diğer uzmanlar sonuçlarla ilgili bir fikir beyan edemiyorlar.

He ayrıca, “büyük bir sorumluluk hissettiğini çünkü bunun sadece bir ilk olmadığını bir örnek olacağını” söyledi. He’ye göre, sonrasında ne olacağına ise toplumlar karar verecek. Stanford Üniversitesi bilim insanlarından biri olan He, ikizlerin en az diğer bebekler kadar sağlıklı olduklarını ifade etti.

MIT Tech Review’in yayınladığı detaylara göre, CRISPR ismi verilen gen değiştirme süreci CCR5 isimli bir genin işlevsiz kılınmasıyla gerçekleşiyor. Umut edilen ise, HIV, Kolera ve Çiçek Hastalığına karşı bebeklerin direnç kazanması.

Raporlara göre embriyolar anne karnına nakledilmeden önce DNA yapıları değiştiriliyor ve bu değişimler kalıcı. Ayrıca bu embriyoların taşıdığı genler anne karnında 24 hafta veya 6 ay boyunca test ediliyor. He henüz ikizler dışındaki embriyoların doğup doğmadıklarını açıklamış değil. Bu embriyolar doğum aşamasına gelememiş, kürtaj edilmiş veya doğmuş da olabilir. Açıklanan tek başarılı girişim ikizler.

Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Kiran Musunuru He’nin araştırmasını soruşturan bilim insanların biri. Ona göre bu çalışma fazlasıyla “ölçüsüz” ve insan doğasıyla ilgili yapılan bir çalışma etik ve ahlaki açıdan savunulamaz.

California’da bulunan SRTI araştırma merkezinden Dr. Eric Topol’a göre de çalışma fazlasıyla “prematür” ve insan doğasıyla ilgili yapılan çalışmalar hala cüretkâr girişimler.

The Guardian’ın konuyla ilgili haberine göre Çinli sağlık yetkilileri araştırmayı hala soruşturuyorlar ve Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasında “ciddi bir araştırma ve doğrulama” sürecinin işlediği belirtildi.

The American Conservative internet sitesine açıklama yapan Ortodoks yazar ve politik yorumcu Rob Dreher araştırmanın en olası riskinin zihnen ve fiziken üstün süper insanlardan oluşan elit bir grup yaratılması olduğunu ve diğer insanların bunlara hizmet edenler sınıfına indirgenmesinin ve dokunulmazlar sınıfı altında ezilmesinin mümkün olabileceğini ifade etti.(CD)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi