29 Mart 2024 Cuma

Binlerce Kilise Yeşil Enerjiye Geçiyor

Christian Aid’e göre, 15 Anglikan kilisesi de dahil olmak üzere 5,500’den fazla kilise yeşil enerjiye geçti.

Yüzde 100 yeşil elektrik tarifeleri kullanan ibadet yerleri tüm mezhepsel yelpazede yer almakta ve Katolik, Baptist, Metodist, Quaker ve Salvation Army gibi kiliselerin yanı sıra İngiltere Kilisesi’ni de içermektedir.

2buy2 tarafından sağlanan bir rakam olan 1,000 Sterlin’lik ortalama yıllık kilise elektrik faturası baz alınarak, İngiliz kiliseleri fosil yakıtlardan çıkarak temiz enerji sağlayıcılarına 5 milyon Sterlin’den fazla yatırım yaptı.

Salisbury Episkoposu ve İngiltere’nin çevre konusunda sorumlu kişisi olan Nicholas Holtam şöyle diyor: “İklim değişikliği zamanımızın en büyük ahlaki sorunlarından biridir ve bu nedenle onun etkisini azaltmak için ellerinden geleni yapan kiliseleri görmek harika.  Ayrıca, zararlı karbon emisyonlarını azaltmak için gerekli olan temiz enerjiye de destek veriyorlar.

Bunu gerçekleştiren ve ortak yuvamızın daha yeşil ve daha temiz olmasını sağlamak için somut adımlar atan kiliseleri daha çok görmek cesaret verici.” 

İklim değişikliği muazzam bir adaletsizlik ve öncelikle yoksulları en kötü şekilde etkilemekte. Temiz enerji sağlayıcılarına geçmek kendi başına küçük bir şey gibi görünebilir, ancak bir araya geldiğinde gerçek bir fark yaratabilir.

İngiltere’de bir satın alma grubu olan Parish Buying sayesinde, günümüzde yüzde 100 yenilenebilir elektrik ile çalışan birçok katedral bulunuyor.

Diğer kiliseler, Christian Aid, Tearfund ve İngiltere Kilisesi’nin Çevre Programı arasında işbirliğiyle yapılan “Big Church Switch” kampanyasıyla yenilenebilir elektriğe geçtiler. Kiliseler, daha sonra mümkün olan en ucuz tarife için pazarlık etmek amacıyla satın alma gücünü bir havuzda toplayan “2buy2” tarafından yönetilen programa üye olabiliyor. Yenilenebilir enerji tarifesi daha önce bulundukları fosil yakıt tarifesinden genellikle daha ucuz oluyor.

Canterbury Eski Başepiskoposu ve Christian Aid Başkanı Dr. Rowan Williams, “İngiltere Kilisesi, Paris iklim anlaşmasının amaçlarını yerine getirmek için fosil yakıt şirketlerindeki hisselerini satmayı kabul etmekle olumlu bir adım attı.  Kiliseler, küresel ağın bir parçasıdır ve bu nedenle dünyadaki kuraklık, sel ve kirli hava koşullarından mağdur olan kardeşlerimizin sık sık yaşadığı rahatsızlıkların farkındayız. İngiltere Hükümeti ayrıca, dünya çapında yoksulluk içinde yaşayan insanlara yardım talep ediyor.  Bu nedenle, 2050 için net bir sıfır emisyon hedefi oluşturmayı taahhüt etmenin iyi olacağını düşünüyoruz. Bu, Paris Anlaşması ile uyumlu olacak ve İngiltere’nin yeşil bir ülke olarak kalmasına zemin oluşturacak. Yurt dışında ise temiz bir iklim lideri olarak kalmasını da sağlayacaktır” diye konuştu. (CA)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi