29 Mart 2024 Cuma

Bir Hatırlatma

17-agustos-depremi-7Bugün bildiğiniz üzere 17 ağustos ve yakın zamanda başımıza gelen deprem felaketinin yıl dönümü.  Bugün belki bu konu da gazetelerde bir çok haber ve makale görebilirsiniz. Bende bugün bu önemli konu hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Bundan on dört yıl önce birçok kişi hatalı yapılmış evler yüzünden hayata gözlerini yumdu. Bazı kişiler sakat kaldı ve bazıları da ufak yaralar ile atlattı. Ama insanlar o gün hayatın bir gerçeği ile karşı karşıya kalmışlardı: Ölüm!  İnsanlar satın aldıkları evleri ya da daireleri, müteahhitlere  güvenerek satın almışlardı. Belki bazıları deprem hakkında daha önceden de duymuştu ama önemsemedi. Fakat birçok kişi depremin ne olduğunu dahi  bilmiyordu. Maalesef 17 Ağustos gecesi birçok yeni ama acı şey öğrendik. Aslında Adem Babamız ile Havva Anamız da yasak meyveği yemekle “Aden Bahçesinde” yeni bir şey deneyim etmişlerdi ama bu deneyim iyi sonuçlanmamıştı. Bu deneyim sonucu bugün insanlığın çözümünü bulamadığı ve deprem gecesinde de birçok kişinin deneyim ettiği acı bir gerçek olan ”ölüm” hayatlarımıza girdi.
Bu depremden yaklaşık olarak iki bin yıl önce İsa adında bir marangoz halka öğretiş veriyordu. Onlara diyordu ki: “İşte bu sözlerimi duyup uygulayan herkes, evini kaya üzerine kuran akıllı adama benzer. Yağmur yağar, seller basar, yeller eser, eve saldırır; ama ev yıkılmaz. Çünkü kaya üzerine kurulmuştur.  Bu sözlerimi duyup da uygulamayan herkes, evini kum üzerine kuran budala adama benzer.  Yağmur yağar, seller basar, yeller eser, evi sarsar. Ev yıkılır; yıkılışı da korkunç olur.” (Matta 7:24-28) 

 

Bugün bu sözler bizlere ne kadar anlamlı geliyor değil mi? Evini kaya üzerine kuran akıllı adam! Yer bilimleri ile ilgili mühendisler -ve artık günümüzde çoğu kişi- çok iyi bilirler ki depremin yıkıcı etkisine karşı alınan önlemlerden en önemlisi yapacağınız binanın zemininin sağlamlığıdır. Eğer zemininiz tam da İsa Mesih’in anlattığı gibi kum-su karışımı suya doygun bir zemin ise o zaman binanız ne kadar sağlam olursa olsun çok ciddi hasar görecek ya da yıkılacaktır. Çünkü gevşek dediğimiz sulu zemin, depremin asıl şiddetinin değerini arttıracaktır. Örneğin, deprem 6 büyüklüğünde ise bina bunu bozuk zemin yüzünden 7 veya daha büyük bir deprem olarak hissedecektir. Oysa İsa’nın dediği gibi “Sağlam” -Kaya üzerine- kurulmuş bir zemine inşa edilen yapı depremden aynı derecede daha az etkilenecektir. Bugünün teknolojisinden haberdar olmayan biri için gayet iyi bir mühendislik örneği değil mi? İnsanlar bugün deprem yüzünden sağlam zeminler, sağlam evler arıyorlar ki bir doğal afet sonunda hayatta kalabilsinler.

Ama İsa Mesih’in bu konu aracılığı ile anlatmak istediği daha önemli bir mesajı vardı. Daha önemli olan bu konu, kısa vadeli hayatımızdan sonraki sonsuz hayatımız ile ilgiliydi. Eğer bu dünyadan sonra sonsuz bir hayatın bizi beklediğine inanıyorsak, bu sonsuz hayat için sahip olduğumuz inanç temeli çok önemlidir. İsa Mesih kendi sözlerini duyan ve uygulayan kişinin evini kaya üzerine kurmuş olan o akıllı adama benzediğini söyledi. Peki Mesih İsa bize tam anlamıyla ne söylemiştir? İsa Mesih bize, kendisinin vaad edilen Mesih olduğunu ( Luka4:18, Matta 26:63-64 …), kendisinin ölüp dirileceğini ( Matta 26:1, Yuhanna 2:9 …) ve kendisine iman eden herkese sonsuz yaşam vereceğini ( Yuhanna 3:16, 36; 5:24 ..) söyledi.

 

Bugün genel kanıya göre İstanbul’u büyük bir deprem bekliyor. Evini sağlam kaya üzerine kurmuş olan kişiler, binaları sarsılsa da hayatta kalacak ama ya kurmayanlar? Fakat bundan daha önemli olan ve sorulması gereken soru, İsa Mesih’in de vurguladığı gibi sonsuz hayata sahip olma konusunda sahip olduğumuz inanç acaba sağlam bir zemin üzerinde mi yoksa çürük bir zemin üzerinde mi kurulu? Asıl önemli olan soru bu. Çürük bir temel üzerine kurulmuş herşey bir gün yıkılacaktır.  Bugün Tanrı herkese bir fırsat veriyor. Eğer kişi kendi hayatını İsa Mesih’in sözlerine göre kurar ve onu kurtarıcısı ve Rabbi olarak kabul ederse ölse de yaşayacaktır.  William Shakespeare bir keresinde şu bilindik sözü söylemişti: ”Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu”. Bizde aynı şekilde İsa Mesih’in sözleri doğrultusunda bu sözü şöyle uyarlayabiliriz: “Evini kaya üzerine kuran ”Akıllı”  adam gibi olmak ya da olmamak!” Siz hangisi olmak istiyorsunuz?

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi