25 Nisan 2024 Perşembe

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Manastır Kalıntıları Bulundu

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kıyısındaki Siniyah Adası’nda, önceki yıllara ait antik bir Hristiyan manastırı keşfedildi.

The Washington Post’un haberine göre, antik manastır, Basra Körfezi kıyısında Dubai’nin yaklaşık 50 kilometre kuzeydoğusunda bir emirlik olan Umm al-Quwain’deki Khor al-Beida bataklıklarına komşu Siniyah Adası’nda bulunuyor.

Kazı alanı, Basra Körfezi kıyılarındaki erken Hristiyanlık tarihine ışık tutuyor. 1400 yıl öncesine kadar uzanan manastır, Arap Emirlikleri’nde bugüne kadar bu türde bulunan ikinci manastır.

Bilim insanları, bölgede ülkedeki inancın daha yaygın hale gelmesiyle iki manastırın zamanla tarihe gömüldüğüne inanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi’nde yeni keşfedilen manastırın araştırılmasına yardımcı olan arkeoloji doçenti Timothy Power, BAE’yi ‘ulusların erime potası’ olarak nitelendirerek; “Bin yıl önce burada benzer bir şeyin yaşandığı gerçeği gerçekten dikkat çekici ve bu anlatılmayı hak eden bir hikaye” dedi.

Karbon Örnekleri 534 Yılına Kadar Gidiyor

Karbon tarihlendirmesi yapıldığında bulunan örneklerin 534 ile 656 yılları arasına ait olduğu anlaşıldı.

Yukarıdan bakıldığında manastırın kat planı, erken dönem Hristiyanların manastırdaki tek koridorlu bir kilisede dua ettiğini gösteriyor. İçerideki odalarda vaftiz suyu kasesinin yanı sıra komünyon ayinleri için ekmek pişiren bir fırın olduğu söyleniyor. Bir sunak ve komünyon şarabı için bir bölüm de bulunuyor.

Manastırın yanında, muhtemelen bir avlunun etrafında dört odalı ikinci bir bina mevcut. Muhtemelen bir başrahip veya bir episkoposun evi.

Kazı alanı, ülkenin Kültür ve Gençlik bakanı Noura bint Mohammed al-Kaabi’nin yanı sıra Umm al-Quwain’in Turizm ve Arkeoloji Departmanı başkanı ve Emir’in oğlu Şeyh Majid bin Saud Al Mualla tarafından ziyaret edildi.

Erken Dönem Kilise ve Manastırlar Basra Körfezi Boyunca Uzanıyor

Tarihçiler, erken dönem kilise ve manastırlarının Basra Körfezi boyunca günümüz Umman kıyılarına ve Hindistan’a kadar yayıldığını söylüyor. Arkeologlar Bahreyn, Irak, İran, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da da benzer kiliseler ve manastırlar buldu.

1990’ların başında, arkeologlar BAE’deki ilk Hristiyan manastırını, Suudi sınırına yakın Abu Dabi kıyılarında lüks otellerin bulunduğu Sir Bani Yas Adası’nda keşfetti. Benzer şekilde, Umm al-Quwain’deki yeni manastır da aynı döneme ait. (Duvar)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi