25 Nisan 2024 Perşembe

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Kiliselerin Kapatılmasını Kınadı

Cezayir Hükümeti’ne Aralık 2020’de üç Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (UNHRC) sözcüsü tarafından gönderilen mektup kamuoyuna açıklandı. Yedi sayfalık belge Cezayir cumhurbaşkanına gönderildi ve ülke çapındaki Protestan ibadethanelerin kapatılmasına ilişkin detaylı bilgi talep edildi.

Mektup, Cezayir’deki insan hakları ihlallerini, özellikle Eglise Protestante d’Algérie’ye (EPA) bağlı ibadethanelerin kapatılmasını ve ülke içindeki Protestan azınlığa yönelik ayrımcılık eylemleriyle ilgili son gelişmelerden bazılarını özetliyor.

Dünya Evanjelist Birliği, EPA ve Hristiyan kuruluşu Middle East Concern ile birlikte yaptığı ortak açıklamada, Protestan kiliselerinin Cezayir hükümeti tarafından zorla kapatılmasını kınadı. Açıklamada, ‘‘Kasım 2017’den beri mühürlenen on üç Protestan kilisesi halen kapalı. Diğer tüm Protestan kiliseleri COVID-19 önlemleri nedeniyle kapalıyken, yetkililer Tizi Ouzou eyaletinde yerel halkın ibadethanelerde bir araya gelmesine izin veriyor’’ ifadeleri yer aldı.

Mektup, hükümet tarafından kapatılma riskiyle karşı karşıya olan diğer 49 Protestan kilisesinin sorunlarına değiniyor. Yetkililerin sosyal medyada Cezayir’deki tüm yasadışı kabul edilen kiliselerin kapatılması gerektiğini gerekçe göstererek ibadethanelerin yeniden açılmasına izin vermeyi reddettiklerini iddia ettikleri basın açıklamaları bulunuyor.

Protestan Azınlığın Hakları Konusunda Endişe Duyuluyor

Sözcüler, Protestan azınlığın inancını özgürce açıklama ve uygulama hakkının engellendiğini söyleyerek duydukları endişeyi dile getirdi. İnanlıların ibadet etme, tapınma ve ifade özgürlüğü Uluslararası hukuk ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin (ICCPR) 18 ve 19. Maddelerinde güvence altına alınmış.

Mektup, EPA’nın yeniden kayıt prosedüründeki gecikmelerle ilgili bilgi talebinin yanı sıra, 13 ibadethanenin ve kilisenin kapatılmasını haklı gösteren yasal dayanağa ilişkin açıklama talebiyle sona eriyor. Ayrıca, Protestan kilise liderleri kendilerine karşı işlenen herhangi bir ihlali soruşturmak ve sorumlu kişileri tespit etmek için alınacak tedbirler konusunda bilgi talep etmekte.

Bu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları sözcülerinin Cezayir hükümetine gönderdiği ikinci mektup. Sözcüler, 2018’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin ülkedeki inanç özgürlüğü konusundaki endişelerini vurgulayan ve Protestan azınlığa yönelik kısıtlamaları ve ayrımcılığı kınayan benzer bir mektubunu gönderdi, ancak Cezayir hükümeti tarafından yanıt verilmedi. (Persecution)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi