25 Nisan 2024 Perşembe

“Bize Oğlunu Hediye Eden Annenin Bayramını Kutladık”

Meryem Ana Bayramı Vakıflı’da Coşkuyla kutlandı. Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı Köyünde, “Meryem Ana Bayramı” düzenlenen ayinle kutlandı. Ayinde ilahiler okundu ve dualar edildi. Ayin sonunda bağ bozumunu yapan köylüler, üzümlerini kilise bahçesine getirdi ve tüm yılın bereketi için dualar etti. Vakıflı Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen Meryem Ana Bayramına yurtdışından, İstanbul’dan, Ankara’dan, Antakya ve İskenderun’dan çok sayıda Hristiyan vatandaş katıldı.

Ermenilerin üzüm oruçlarını da bozdukları bayramda, kazanlarda pişirilen buğday ve et karışımı ”Hırisi” yemeği de vatandaşlara ikram edildi.

Çok Sayıda Hristiyan Üzüm ve Hırisi’yi Aynı Masada Paylaştı

Meryem Ana’nın Göğe Yükselişinin kutlandığı bayram ayinini Peder Avedis Tabaşyan yönetti. Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan, ayin sırasında verdiği vaazda kutlanan bayramın anlam ve önemini anlattı.

vakiflı ayin (1)Peder Tabaşyan; “Meryem Ana bütün insanların en çok önem verdiği, kutsal sayılan kadınlardan biridir. Bugün kilisemizde onun göğe yükseldiği bayramı kutlamaktayız. Bütün Ermeni kiliselerinde onun resmi vardır. ‘Bize oğlunu hediye eden anne’ deriz ona. Biz onun bayramını kutladık. Üzümü, Meryem Ana’nın tek oğlu olan İsa Mesih’i ve bereketi simgelediğinden biz daha makbul görürüz. Ermeni kilisesi üzümün kutsandığında bütün hasadın kutsandığına inanır. Örf ve adetlerimize göre bugüne kadar da üzüm yenmez. Bugünden itibaren herkes evinde üzüm yemeye başlar. Hırisi ise zamanında buralarda yaşayan yedi Ermeni köyünden kalanları simgeler. Ve tek köy olan Vakıflı köyü şu anda çok şükür diyoruz, barış içinde bütün din adamları Ermeni ve diğer din mensuplarının, herkesin kardeşçe yaşadığı bir yer. Ve biz bunu coşku içerisinde kutluyoruz.

Dün gece şenlik vardı ve o şenliğin içinde bütün Müslüman kardeşlerimiz, Alevi, Yahudi, Ermeni kardeşlerimiz hep beraberce halay çektiler. Bütün dünya ya biz diyoruz ki, tanrının yarattığı tüm insanlar kardeştir. O kardeşliği biz tüm insanlığa yansıtıyoruz. Bütün dualarımız o yöndeydi. Bir an önce ülkemize barış dolu günler gelsin. İnsanların üzerinde Rabbin esenliği olsun” şeklinde konuştu.

Daha Aydınlık ve Çok Daha Güzel Günler İstiyoruz

Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar da, dua ve dileklerin barış ve huzur için edildiğini söyleyerek; “Her sene olduğu gibi bu sene de Meryem Ana Yortusu için bir araya geldik. Meryem Ana Yortusu, Vakıflı olarak bizlerin en şenlikli kutladığı bayramdır. Bu bayram dolayısıyla barış ve huzur diliyoruz. Ülkemiz için çok daha aydınlık ve çok daha güzel günler istiyoruz. Her sene bu bayramı çok daha coşkulu bir şekilde yaşamak dileğiyle, herkesi bu özel günü paylaşmaya davet ediyoruz” diye konuştu.         (SAT-7 TÜRK / İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi