28 Mart 2024 Perşembe

Black Metal Topluluğundaki İmajı İçin Kiliseleri Kundakladığını İtiraf Etti

ABD’de 22 yaşındaki bir genç, üç kiliseyi kasten ateşe vermekle suçlandı. ‘Black metal’ müzik yapan bir grupta yer alan genç, ‘imajını parlatmak’ için bu eylemleri yaptığını itiraf etti.

Holden Matthews

Louisiana eyaletinin Opelousas bölgesinde yaşanan olayda Holden Matthews adlı genç, geçen yıl yaklaşık 10 günlük bir sürede Baptistlere ait üç kiliseyi ateşe verdi. Bu üç kilisenin cemaatini çoğunlukla Afrika kökenli Amerikalılar oluşturuyordu.

Federal savcılar, Matthews’un black metal müzik grubundaki imajını parlatmak için yangın çıkardığını itiraf ettiğini açıkladı. Ayrıca savcılık makamı Matthews’un ‘dini karakterleri’ gerekçesiyle özellikle bu binaları hedef olarak seçtiğini de belirtti.

Başsavcı Yardımcısı Eric Dreiband, “Utanç verici davranışı kilise cemaatinin vatandaşlık haklarını çiğnedi ve cemaate zarar verdi” ifadelerini kullandı. Mayıs ayında hâkim karşısına çıkan Matthews, 10 ile 70 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

Norveçli Black Metalcilere Özenmiş

Holden Matthews, dün, ‘dini bir mülke kasten zarar vermek’ ve nefret suçları da dahil olmak üzere kendisine yöneltilen tüm suçlamaları kabul etti.

Beyan duruşmasında Matthews, 1990’lı yıllarda Norveçli black metal fanları tarafından çıkarılan kilise yangınlarına özendiğini anlattı. Bunu taklit etmek istediğini belirten Matthews, söz konusu kiliseleri de özellikle hedef olarak seçtiğini söyledi.

Kendisinin de black metal bir gruba üye olduğunu vurgulayan Matthews, yangın fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştığını çünkü eylemlerinin black metal topluluğu içindeki statüsünü yükselteceğine inandığını belirtti.

Bir şerif yardımcısının oğlu olan Holden Matthews; ilk olarak 26 Mart 2019’da St. Mary kilisesini, daha sonra 2 Nisan’da Greater Union kilisesini ve en son 4 Nisan’da Mount Pleasant kilisesini ateşe vermişti. Gece vakti olduğu için kimse yaralanmamış ancak tüm kiliseler yerle bir olmuştu.

Kilise Kundaklama Vakaları

Agresif ve karanlık atmosferiyle bilinen black metal, müzik dışında toplulukta yaşanan olaylarla da sık sık gündeme geliyordu. Bunların önemli bir kısmını da kilise kundaklama olayları oluşturuyordu.

1990’lı yıllarda black metalin öncü gruplarından bazı üyeler kundaklamadan sorumlu tutulurken, bu müziğin vatanı olarak görülen Norveç’te en az 50 kilise ateşe verilmişti. Bu dönemde kundaklama nedeniyle hüküm giyen en kötü şöhretli black metalci Varg Vikernes olarak biliniyor. Dört kez kilise yakma girişiminde de bulunan Vikernes, 21 yıl hapis cezasına çarptırıldı, 16 yıllık bir cezanın ardından 2009 yılında şartlı tahliye edildi. (BBC)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi