29 Mart 2024 Cuma

Boğos Çalgıcıoğlu’nun Sunumu ile ‘Osmanlı Tiyatrosunda Ermeniler’ Adlı Bir Söyleşi Gerçekleşti

Kınalıada Çınaraltı Kamos’da, Avukat Elifsu Dilek Şen moderatörlüğünde, ünlü tiyatrocu, yazar, çevirmen, araştırmacı Boğos Çalgıcıoğlu’nun sunumu ile, Osmanlı Tiyatrosunda Ermeniler adlı bir söyleşi gerçekleşti.

Önceki yıllarda, Kınalıada, sanatsal faaliyetler yönünden hareketli olsa da, bu yıl Koronavirüs salgını sebebi ile oldukça durağan günler geçiriyor. Buna rağmen 27 Ağustos Perşembe akşamı, Kamos’un ev sahipliğinde, Avukat Elifsu Dilek Şen’in moderatörlüğü ile, Türkiye Ermenileri Toplumunun yakından tanıdığı, son yıllarda Türk tiyatrosu tarafından da ilgi gören, tiyatrocu, pandomimci, yazar, çevirmen, araştırmacı Boğos Çalgıcıoğlu’nun sunumu ile, ”Osmanlı Tiyatrosunda Ermeniler” adlı bir sunum ve söyleşi gerçekleşti.

Hagop Baronyan’ın İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Nilüfer Tiyatrosu’nda sahneye konulan “Şark Dişçisi” eserini çeviren, Türk Tiyatrosunun kurucusu Güllü Hagop Vartovyan (Güllü Yakup)’ın ve İlk Türk Kadın Tiyatro sanatçısı olarak bilinen Afife Jale’nin mezarını bulup ortaya çıkaran Boğos Çalgıcıoğlu, Osmanlı’da ilk tiyatronun oluşumunu, Ermenilerin tiyatrodaki yerini, geleneksel tiyatronun nasıl oluştuğunu, tarihten örnekler, araştırmalarından bilgiler ve resimlerle anlatıp, Güllü Hagop’tan, Muhsin Ertuğrul’a, Mardiros Mınakyan’dan, İlk Türk kadın tiyatro sanatçısı Afife Jale’ye kadar olan dönemi, Cumhuriyet döneminde, Ermeni toplumunun, tarihteki tiyatro sahnesindeki yerini korumasına sebep olan, Mıkhitaryan okulu derneğinin önemini, Serda Arslan’ın hazırladığı barkovizyon görüntüleri ile sundu.

Sunumdaki birçok tarihi gerçek içerisinde en ilginç olanı ise, günümüzde Beyoğlu’ndaki Saint Antonio Kilisesi’nin yerinde bir zamanlar Concordia Tiyatrosu’nun oluşuydu. Tiyatro zaman içerisinde kullanım amacından şaşıp, pavyon ve genelev işlevini görmeye başlayınca, mekanın mal sahipleri Rum Vakfı tarafından yıkıldı ve 1906 yılında Katolikler tarafından başlanan ve 6 yıl süren çalışmalar sonunda, orada yaşanmış günahların da silinmesi düşünülerek 1912 yılında Saint Antonio Kilisesi inşa edildi.

Sunumun ardından, mekanı dolduran izleyicilerden gelen soruları cevaplayan Boğos Çalgıcıoğlu, bazı izleyiciler ile birebir sohbetler edip, fotoğraflar da çekildi. Sıcak yaz gecesinde Kamos’a gelenler, sunumun daha ayrıntılı şekilde yapılması dileği ile, memnuniyetlerini belirterek ayrıldılar.

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi