20 Nisan 2024 Cumartesi

Brunei’de İsa Mesih’i anlatmak suç haline geliyor

Dünyanın en zengin ülkelerinden Brunei’nin petrol zengini sultanı Hassanal Bolkiah, İlasm hukukunun ülkede ceza hukuku olarak benisendiğini açıkladı. Al jazeera Türkiye’de yayınlanan habere göre übruneiç aşamada gerçekleşecek Şeriat’a göre Brunei’de artık isa Mesih’i ve Müjde’yi anlatmak suç haline geliyor.

1 Mayıs 2014 Perşembe gününden itibaren ilk aşaması yürürlüğe girecek olan yeni ceza kanunu, Brunei Barış Ülkesi Devleti Sultanı Hassanal Bolkiah’ın açıklamasına göre zamanla şeriat hükümleriyle özdeşleşecek. Halkın Müslüman olmayan kesimi de ceza kanununa tabi olacak.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, ‘yeni sistemin suçların kanıtlanmasını güçleştireceği ve evrensel insan haklarına aykırı ceza uygulamalarına neden olacağından’ endişe ettiğini açıkladı. Yeni sistemden özellikle kadınların ve gayrimüslimlerin etkileneceğini söyleyen komisyon, kararı ‘Ortaçağ cezalarına dönüş’ olarak tanımladı.

İlk aşamada hayata geçecek düzenlemeler ‘evlilik dışı hamilelik, cuma namazına katılmama ve diğer dinlerin propagandasını yapma’ suçlarına yönelik para ve hapis cezaları olacak.12 ay sonra yürürlüğe girecek ikinci aşamada, ‘hırsızlık ve alkol tüketimi’ suçlarına kırbaç ve ellerin kesilmesi cezaları verilecek.

Bir yıl sonra devreye girecek son aşamadaysa ‘zina ve dine hakaret’ suçlarına ‘taşlayarak öldürme’ yöntemiyle idam cezası verilecek.

Yüze 70’i Müslüman Malay

400 bin nüfuslu petrol zengini ülke, 1984’te bağımsızlığını kazanan eski bir Britanya sömürgesi. Nüfusun yüzde 70’i Müslüman Malaylardan, yüzde 15’i ise Çinlilerden oluşuyor.

Dünyanın en zenginlerinden biri olan 67 yaşındaki Sultan Bolkiah seçimle başa gelmese de, yıllık 50 bin dolara varan kişi başı milli gelir ve sağlıktan eğitime kadar tüm hizmetlerin ülkede ücretsiz olması, halkın gözündeki popülerliğini korumasını sağlıyor.

Sultan ve ailesinin lüks yaşam standartları sıkça gündeme geliyor. 1996 yılında kutladığı 50. doğum gününde pop müzik sanatçısı Michael Jackson’ı konser vermesi için ülkesine getiren Sultan Bolkiah sanatçıya 17 milyon dolar ödemişti.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi