19 Mart 2024 Salı

Burkina Faso’da Hristiyanlara Yapılan Zulmü, Koronavirüs Bile Durduramadı

Batı Afrika ülkesi, Burkina Faso’daki Hristiyan zulümlerinin 2019 yılının sonunda ortaya çıkan koronavirüs salgını ile azalması beklenirken aksine artış gösterdi.  

2020 yılının şubat ayında Fransa’da bir konferansa katıldıktan sonra Burkina Faso’ya geri dönen pastör ve eşi koronavirüsü yerli halka getirmeleri ile suçlanıyor.  

Burkina Faso, Sahra altı Afrika ülkeleri arasında koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. An itibari ile 907 vaka ve 53 ölü sayısına sahip olan Burkina Faso’daki bu oran, komşu ülke Mali’deki vaka oranından iki kat daha fazla.

“The Voice of the Martyr’s” Organizasyonu koronavirüs ile iyice alevlenen Afrika’daki insani felaketin üstesinden gelmek için Burkina Faso’daki zulüm gören Hıristiyanlara yardım sağlıyor. 

Hyun Sook Foley

“The Voice of the Martyr’s” Organizasyonu’nun temsilcisi Hyun Sook Foley’e göre, tüm ülke koronavirüs ile mücadele ederken, Hristiyanlar inançları yüzünden artan zulümler ile başa çıkmak zorunda kalıyor. 

Hyun Sook Foley: “Hristiyanların durumunu karmaşıklaştıran dört faktör var. Birincisi: 2020 yılının başında İslami radikallerin terör saldırılarından dolayı birçok Hristiyanın evlerini terk etmek zorunda kalmasıdır. İkincisi: Burkina Faso’da, Nisan ve Haziran ayları arasındaki yoğun yağış dönemi ile bağlantılı olarak ülkenin gıdadan yoksun olduğu yıllık bir açlık döneminin yaşanmasıdır. Bu yüzden birçok Hristiyan mahsullerini toplayamadan evlerini terk etmek zorunda kaldı.  Üçüncüsü: ülke çapında koronavirüs nedeniyle karantina süreci ilan edilmesiyle Hristiyanlar sokaklarda veya pazarlarda mal satamadığından ana gelir kaynaklarını kaybetti. Son olarak ise evlerini terk eden sığınma kamplarındaki Hıristiyan mülteciler çok kötü hijyenik koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor. Covıd-19 salgınından önce bile, yerinden edilmiş birçok Hristiyan, herhangi bir hijyen standardına uymayan kamu tuvaletleri kullandıkları için Kolera hastalığına yakalanmıştı. Şu anda basit bir el yıkama bile çoğu Hristiyan için imkânsız hale gelmiş durumda” açıklamasında bulundu.

“The Voice of the Martyr’s” Organizasyonunun temsilcisi, yerlilerin Hristiyanların ülkeye koronavirüsü getirdiklerine inandıkları için en ufak bir destekte bile bulunmadıklarının altını çizdi. 

Hyun Sook Foley: “Pastör Mamadou Karambiri ve karısı, Fransa’da katıldıkları bir konferanstan sonra Burkina Faso’ya dönebilmek için koronavirüs testlerini yaptırmış, test sonuçlarının negatif çıkması ile ülkelerine dönmüşlerdi. Fakat kısa bir süre sonra Pastör Mamadou Karambiri ve karısında koronavirüs belirtileri gözlenmeye başladı ve karantinaya alındılar. Bu durumu fark eden yerliler tüm Hristiyanlara karşı cephe almaya başladı. Radikallerin saldırıları Hristiyan toplumu üzerinde büyük bir krize neden oldu. 20 milyonluk Burkina Faso nüfusunun sadece %3’ü Prostestan Hrisityanlarından oluşuyor, haliyle koronavirüs salgının artmasıyla tüm yerliler Hrisityanlara karşı cephe aldı ve zulümler artmaya başladı” dedi.

Hyun, koronavirüsün Burkina Faso’daki Hrisityanlara karşı zulümleri büyük ölçüde artmasına neden olduğunu vurguluyor. 

“The Voice of the Martyr’s” Organizasyonu Burkina Faso’da Hristiyan mülteciler için 50 bin dolar toplamayı planlıyor. (O.D/invictory.org)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi