25 Nisan 2024 Perşembe

Büyük Oruç Dönemi ile Birlikte, Arevakal Duaları Başladı

Büyük Oruç dönemi ile birlikte, Türkiye Ermenileri patrikhanesince düzenlenen takvim çerçevesinde “Arevakal” duaları başladı.

Her yıl, geleneksel olarak, Büyük Oruç döneminde gerçekleştirilen. Oruç döneminin ilk 6 haftasını kapsayan, “Arevakal” (Gündoğumu) duaları, 26 Şubat Çarşamba günü başladı. İlk gün programında, Başepiskopos Aram Ateşyan -Yeşilköy, Baş Rahip Tatul Anuşyan – Ortaköy, Rahip Yeğişe Uçkunyan – Samatya, Rahip Şınork Donikyan – Topkapı, Rahip Mağakya Beskizyan – Kumkapı Dışı kiliselerindeki ayinlere riyaset edip vaaz verdiler.

Arevakal’ın bu ilk gününde Kadasetli Patrik II. Sahak Maşalyan ise Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Apostolik Kilisesi’ndeki ayine riyaset etti ve vaaz verdi. Sabah erken saatlerde imanlı halk tarafından tamamen doldurulan kilisede, sabah dualarını diyakon ve mugannilerle birlikte kilisenin din görevlisi Peder Bedros Buldukyan gerçekleştirdi. Daha sonra Patrik Hazretlerinin riyaseti ile “Arevakal” dualarına geçildi. Okunan ilahilerden sonra “Işık” duasını Patrik hazretleri başlattı ve elindeki mum ile, imanlılara “ışığı” dağıttı.

Kadasetli Patrik II. Sahak Ermenice ve Türkçe olarak ayrı ayrı verdiği vaazlarında özetle: Arevakal döneminde 6 hafta boyunca hafta içi her gün değişik kiliseler ziyaret edilir, ilahiler, dualar okunur, Tanrı sözü dinlenir, bütün bunları yaparken belki bedeniniz yorulur ama ruhunuz dinlenir. Bu dönemin amacı ilahiler, dualar ve vaazlardaki Tanrı sözüyle ruhları dinlendirmektir, bunu gerçekleştirebilirseniz mutlu olur, bu dönemin amacına ulaşmış olursunuz” dedi. Daha sonra, oruç tutmanın zorunluluk olmadığını, orucun süresini, anlamını, ne şekilde tutulması gerektiğini, tutamayanların perhiz tutabileceğini, hatta hiçbir şey yapamayanlar varsa, bu dönemde kendilerini bağımlı hissettikleri bir şey için, yapmayacaklarına dair Tanrı’ya söz vererek de bu dönemi yaşayıp, ruhlarını rahatlatabileceklerini anlattı.

Vaazın ardından, şifa duaları eşliğinde peder Bedros Buldukyan tarafından su takdis edildi. Patrik hazretlerinin son takdisi ile ayin son buldu ve takdis edilen su, imanlı halka dağıtıldı. Törenin ardından, kilise yönetimi tarafından Patrik hazretlerine ve törene katılan imanlılardan, oruç döneminde sadece perhiz tutanlara perhiz yemeği verildi.

Arevakal” yani gün doğumu duaları; 7. Yüzyılda, Ermeni Kilisesine yerleşmiş, 12. Yüzyılda Aziz Nerses Şınorhali’nin eklediği ilahiler ve dualar ile bu günkü halini almış, aslen Ermeni Apostolik kiliselerinde her gün gerçekleştirilen dualardır.

Daha sonraları İstanbul Ermenileri tarafından geleneksel hale getirilmiş, büyük oruç döneminde ilk 6 haftada, patrikhanenin hazırladığı takvim çerçevesinde, her gün değişik kiliseler ziyaret edilerek, Rahiplerin, Episkoposların riyaseti ve vaazları ile kiliselerin “Tanrı’nın Işığı” oluşunu da betimleyen “ışık duasının” da yapılması ile gerçekleştirilen dualardır. Bu şekli ile, günümüzde sadece Türkiye Ermenileri tarafından uygulanmaktadır.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi