29 Mart 2024 Cuma

Büyükdere Surp Hripsimyants Kilisesi’nin İsim Günü

Büyükdere Surp Hripsimyants Kilisesi 13 Haziran Pazartesi günü, coşkulu günlerinden birini yaşadı. Ermeni Kilise takvimine göre, Kilisenin isim günü de olan Surp Hripsimyants (Azize Rahibeler) Yortusu Türkiye Ermenileri Patrik Kadasetli Sahak II eli ile gerçekleşen Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ile kutlandı ve Patriklik makamına hizmet eden 2 astdiyakos, Patrik Hazretleri eli ile Diyakos olarak takdis edildi. 


Tören, Patriklik makamına bağlı ruhanilerin seslendirdiği sabah duaları başladı. Ardından Patrik Hazretleri’nin söylediği Rab’bin duası ile Surp Badarak ayini başladı. Patrik Kadasetli Sahak II’nin sunaktaki yardımcılıklarını Peder Natan Arabyan ve Peder Nerses Ayvazyan yaptılar. Diyakoslar, Vahram Lüleciyan, Hraçya Surenyan, Levon Kuyumcuyan, astdiyakoslar ve okuyucular da Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. 
Ayine, Patriklik makamına bağlı Rahipler, Pederler, misafir olarak İstanbul’da bulunan Başrahip Vazken Karayan, Büyükdere Kilisesi vakfı başkanı Murat Süme, bazı kilise vakıf başkanları, yöneticileri ve çok kalabalık inanlılar da katıldı. 


İlahileri, Diyakos Harutyun Edvin Galipyan orgu ve yönetiminde, pederler ve Patriklik Armaş Korosu üyeleri seslendirdi. Ayin sırasında günün İncil okuma parçasına geçilmeden Diyakos adayları Arda Pınarcı ve Krikor Erkan Garabetyan, Kıdemli Peder Krikor Damadyan ve Kıdemli Peder Goryun Fenerciyan’ın okudukları mezmurlar eşliğinde dizleri üstünde yürüyerek sunağa çıktılar, Patrik Hazretleri’nin önünde diyakosluk hizmet yemini ettiler, Patrik Hazretleri’nin okuduğu duaların ardından Ruhani Kurul kararı ve Patrik Kadasetli Sahak II’nin el koyması ile Diyakos olarak takdis edildiler. Sonrasında elleri açık olarak halka döndüler, okunan dualar eşliğinde halka takdim edildiler. Yeniden Patrik Hazretleri’ne dönen Diyakoslara “Urar” takıldı. 


Bu törenin ardından Kutsal Sunu Ayini’ne devam edildi, günün İncil okuma parçasını Peder Natan Arabyan okurken Kutsal Kase’yi Peder Nerses Ayvazyan getirdi. Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;


Bizim için önemli olan şey Azizleri andığımızda, onların hayatlarındaki ışığı almak, onların örneğini almak ve onlarla beraber Tanrı’ya yaklaşmak. Hristiyan olarak bizim amacımız bu. Benim size önerim, imanınızda zayıfladığınızda, soğuduğunuzda sıcaklanmasını istiyorsanız Azizlerin hayatını okuyun. Onlar da bizler gibi insandılar, onların da bizim gibi zayıflıkları vardı ama bir şeyi becerdiler, Tanrı’yı sevdiler, O’na adandılar, Tanrı onların hayatında büyük gücünü, mucizesini gösterdi. Azize Hripsime ve arkadaşları böyleydiler, onlar yaşamları ve hayatlarıyla Tanrı için yaşanması gerektiğini bize gösterdiler. Günümüzün Hristiyanları maalesef şeytanın yürüdüğü orta yoldan yürüyorlar, o geniş yoldan yürüyoruz biz, her şey rahat, kolay, istediğimiz gibi olsun istiyoruz, oluyor da, beceriyoruz da ama bitecek, günün sonunda karşılaşacağız o inandığımızla ve bize diyecek ki niçin adanmadınız, adandığınızı söylediğiniz şeylere, niçin dudaklarınızla söylediklerinizi yapmadınız, niçin beni efendi, efendi diye çağırdınız ama benim efendiliğimi kabul etmediniz üstünüze ve o zaman çok utanacağız biz. Bugün Azize Hripsime’ler bize diyorlar ki inandığınız gibi yaşayın. Neyi söylüyorsa dudaklarınız ona göre yaşayın, hayatınızı ona göre sürdürün, iman etmediğiniz şeylere iman etmiyorum deyin. Adanılacak şeylere adanın. O zaman biz başka türlü bir kiliseye sahip oluruz. Azize Hripsime ve arkadaşları bize, Tanrı için, Kilise için, İsa Mesih için ölünebileceğini, yaşanılabileceğini, her türlü sıkıntıya dayanılabileceğini gösteriyorlar. Onlar bize İmanın ölümden daha güçlü olduğunu, bu hayattan daha değerli bir umudun olduğunu gösteriyorlar, o kadar çok şey konuşuyorlar ki bize, yaşamlarıyla ve ölümleriyle, ne diyeyim, İsa’nın dediği gibi; ” Kulakları olan işitsin.” Din adamı olmak dağa tırmanmaya benziyor doğru, ovaların rahatı yok orada, tırmandıkça yalnızlaşıyorsunuz doğru, ne kadar yükseğe çıkarsanız o kadar soğuyor hava doğru, ama hiç kimsenin görmediği ufku görüyorsunuz, hiç kimseye nasip olmadığı kadar parlak parlıyor yıldızlar ve hiç kimsenin solumadığı temiz havayı soluyorsunuz. Doğru dağcılığa benzer din adamı olmak, doğru çok kişi girişmez o maceraya ama birilerinin girişmesi lazım. Bu gençler uçuruma adım attılar, onlar kartal olmayı seçtiler, o uçurum Tanrı’nın uçurumu, o uçuruma kendini bırakan hiç bir kartal düşmedi. Gençler bile yorulur ve zayıflar diyor Tanrı’nın sözü, ama Tanrı’yı bekleyenler yorulmazlar ve zayıflamazlar, kartal kanatları gibi gererler ve Tanrı’da istirahat ederler. Evet sevgili kardeşlerim sözümün sonuna geldim ama Tanrı’nın sözü bitmez O sonsuzdur, O sonsuzlarca konuşulacak, O’nun üstüne ilahiler söylenecek, O sözle yaşıyacağız, O sözle doyacağız, O sözle hayatımızı sürdüreceğiz, O sözle karşı kıyıya varacağız. Tanrı hepinizi bereketlesin.

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu, sonrasından “Hağortutyun” (Kominyon) dağıtımına geçildi. Daha sonra, Patrik Kadasetli Sahak II, Kilisenin “Madağ”ını (Sevgi Sofrası) kutsadı, ardından Azize Hripsime ve beraberindeki Rahibeler, Büyükdere Surp Hripsimyants Kilisesi’nin kurucuları, hizmet etmiş din adamları, hayırseverler ve tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. Ayin sonunda Kortej halinde Kiliseden “Siyoni” ilahisi ile çıkıldı. Bahçede Patrik Hazretleri’nin takdisi ile tören son buldu. 


Tören sonrası Din adamları ve ayine katılanlar hep birlikte arka bahçede hazırlanan Sevgi Sofrası’na geçtiler. Patrik Hazretleri’nin söylediği Yemek Duası’nın ardından yemeğe oturuldu. Yemek sırasında yeni Diyakoslar Arda Pınarcı ve Krikor Erkan Garabetyan gönül sözlerini okudular. 
Tören Patrikliğin yayın organı “Lraper” tarafından da canlı olarak yayınlandı.

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi