28 Nisan 2024 Pazar

Çeşme Ayios Haralambos Kilisesi’nde Yazın Son Ayini Gerçekleşti

İzmir’in Çeşme ilçesinin göbeğinde bulunan ve 1832 yılında inşa edilen Ayios Haralambos Rum Ortodoks Kilisesi, bugün bulunduğu caddeyi hareketli ve turistik bir yere dönüştürmekle beraber, Türkiye’deki Hristiyanlar için önemli yapılar arasında yer alıyor.

Seneler boyunca bakımsız kalan kilisede, 2010’un Eylül’ünde restorasyon çalışmaları başladı. Restorasyon çalışmaları İzmir Valiliği Özel İdare Müdürlüğü ve Çeşme Belediyesi tarafından yürütülen kilisenin, dış cephesi ve üç nefli olan iç mekanı restore edildi. Tonoz ve apsis olan yarım kubbesindeki Pantokrator İsa, Aziz Yahya, Meryem Ana ve kucağındaki çocuk İsa resimleri canlı renklerle restore edildi.

Çeşme Belediyesi tarafından 2012 yılında Kültür merkezi olarak açılan göz alıcı fresklere sahip kilise, artık hem ziyarete açık hem de sergilerin, konserlerin ve çok amaçlı kültürel etkinliklerin yer aldığı ve gelen tüm ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bir tarihi bir mekana dönüştü.

2016 yılında, 94 yıl aradan sonra, ilk defa İstanbul Rum Patriği Bartholomeos, ayin yönetti ve Şubat 2017’de Manisa’da doğmuş olan Ayios Haralambos’un Aziz oluşu anısına düzenlendi ve Eritre Episkoposu Kyrillos tarafından bir ayin yönetildi.

Geçtiğimiz sene Rum Ortodoks Kilisesi’nin restorasyonunun sona ermesiyle, Çeşme belediyesi, Latin Katolik Kilisesi’ne Cumartesi akşamları yazın şehirde kalan Hristiyanlar için haftalık ayinleri yapabilmeleri için izin verdi.

İzmir Göztepe Notre-Dame de Lourdes Latin Katolik Kilisesi’nin Pederi Gabriel Ferone, 15 Ağustos 2019’dan itibaren sadece 2 defa Cumartesi akşamları haftalık ayinleri yönetti ve her ayine yaklaşık 60 kişi katıldı.

Bu sene, Temmuz ayının ortasında başlayan haftalık ayinlere salgından dolayı en fazla 10 kişi katıldı. 2020’nin yaz ayinlerinin geçen Cumartesi günü (12 Eylül ) sona ermesiyle, önümüzdeki sene için daha kalabalık bir şekilde ayinlerin devam etmesi için dua edildi.

(SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi