19 Mart 2024 Salı

Cezayir İç Savaşı’nda Şehit Olan 19 Rahip ve Rahibe Kutsandı

Vatikan tarafından hizmet için gönderilen 19 rahip, ve rahibe 1991-2002 yılları arasında süren Cezayir İç Savaşı sırasında şehit edildi. Şehitler için kutsama töreni düzenledi. Cezayir’in Oran şehrinde düzenlenen tören, Cezayir Dini İlişkiler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Cezayir tarihinde bir ilk olarak tanımlandı.

Notre Dame de Santa Cruz Bazilikası’ndaki töreni Papa’nın özel elçisi ve Azizlerin Kanonu’ndan sorumlu Kardinal Angelo Becciu yönetti. Törende Kutsal ilan edilen 19 kişi Ocak ayında Papa Françesko tarafından iman şehidi olarak ilan edilmişti. 19 şehidin Kutsal ilan edilmesi ise Azizlik mertebesinden önceki aşama olarak kabul ediliyor.

7 ŞEHİDİN BEDENLERİ HALA BULUNAMADI

Cezayir iç Savaşı sırasında, 1994-95 yıllarında Fransa, İspanya, Belçika ve Tunus doğumlu beş din adamı ve altı kadın öldürüldü. 19 şehit arasında 26-27 Mart 1996 gecesi Cezayir’in güneyindeki Tibhirine Manastırı’ndan kaçırılan yedi Fransız Trappist keşiş de bulunuyordu. Bu keşişlerin kafatasları kısa bir süre sonra manastırın yakınlarında bulunduysa da bedenleri bugüne kadar bulunamadı. Bu olayla ilgili olarak radikal bir grup suçlandıysa da 2009 yılında emekli general François Buchwalter olayın arkasında Cezayir ordusunun bulunduğunu açıkladı. 

Cezayir cumhurbaşkanı, ölümlerle ilgili süregelen gerginliğe rağmen, kutsama törenine izin verdi ve töreni Vatikan ile birlikte organize etmeyi kabul etti. Ülkenin Din İşleri Bakanı da çeşitli ülkelerden gelen temsilciler, yabancı devlet adamları ve elçilerle birlikte törene katıldı.

Papa Françesko Aziz Petrus Meydanı’nda cumartesi günü kendisini dinlemek için toplanan yaklaşık 30 bin kişiye yaptığı konuşmada, Kutsal ilan edilen 19 kişi için dua etti. Papa konuşmasında, “Zamanımızın bu şehitleri, Müjde’nin sadık duyurucusuydu. Hristiyan yardımseverliğine barışçıl ve kahramanca tanıklık ettiler. Onların bu cesur tanıklığı Cezayirli Katolik topluluğu için bir umut kaynağı ve tüm toplum için bir diyalog tohumudur” dedi.

Cezayir’de 1991-2002 yıllarıarasında meydana gelen iç savaşta ordu ve dinci radikaller arasında meydana gelen çatışmalarda 250 binden fazla insan yaşamını yitirdi.(nytimes, cnstopstories/Seyfi GENÇ)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi