29 Mart 2024 Cuma

Çin Çocuklar İçin Yaz Etkinliklerini ve Pazar Okullarını Kapatıyor

Çin’in doğusundaki Zhejiang eyaletindeki yetkililer, Hristiyanlığın büyümesini önlemek amacıyla Pazar okullarını kapatılması ve çocukların yaz aylarında Hıristiyan etkinliklerinden uzak tutulması amacıyla emirler verdi.

Soyadı Zhang olan yerel bir Hristiyan, zulüm izleme örgütü China Aid’e, çocukların dini olaylara katılmalarını yasaklayarak onların dinlerini kontrol altına almak isteyen Çin yasalarına atıfta bulunarak “Uzun zamandır gençler ve öğrencilerin dini faaliyetlere katılmasına izin verilmemektedir” dedi.

Asıl Amaç Pazar Okullarını Kapatmak

“Bununla birlikte, Three-Self Kiliseleri ve ev kiliseleri genellikle yaz tatili sırasında kamplar düzenlerler. Hükümet bu yüzden Pazar okullarının bile kapatılacağını vurguladı. Hükümetin esas amacının ise Pazar okullarını kapatmak olduğuna dikkat çekildi.”

Kısa bir süre önce, Henan Vilayeti ‘Three-Self Yurtseverler Komitesi’ ve Henan Vilayeti ‘Çin Hristiyan Konseyi’, “yüksek sıcaklıklar”ın olası bir sağlık tehlikesi olması gerekçesiyle, kiliselerin reşit olmayanlar  ve öğrenciler için yaz kampları düzenlemelerini önleyen bir emir verdi.

Henan’dan bir Hristiyan, bu tür kamplara tipik olarak daha önceki yazlarda izin verildiğini ve hükümetin yalnızca bu tür bir etkinlikle ilgili bir ihbar alırlarsa müdahale ettiğini söyledi.

Değişen İktidar ile Baskı Geldi ve Hristiyanlık Rakip Olarak Görülüyor

Zhang, “Hükümet ideolojiyi kontrol etmeye çalışıyor” dedi. “[Çin Başkanları] Jiang Zemin ve Hu Jintao’nun zamanında, hükümet vaaz ve misyon çalışmalarına karşı hoşgörülü davranırdı. Xi Jinping iktidara geldikten sonra hükümetin dini baskısı güçlendi.”

Çin, Open Door USA’ın Dünya İzleme Listesinde Hristiyan olmanın en zor olduğu ülkeler arasında 39. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl, Başkan Xi Jinping, partiyi dini “aşırılıkçılığa” karşı koyma çabaları bağlamında ülkenin etnik ve dini azınlıklarını “Çin’lileştirme” ya da Çin geleneği  altına getirme yönünde talimat verdi. Yetkililer, takipçilerinin Komünist Parti’nin 85 milyon üyesine rakip olduğu söylenen ‘Hristiyanlığın’ partinin uzun vadeli istikrarı için “büyük bir tehdit oluşturduğuna” inanıyorlar.

Daha önce de bildirildiği üzere, Çinli yetkililer daha önce Hristiyan ebeveynleri uyararak, çocuklarını hükümet tarafından onaylanmamış kiliselere götürmeye devam ederlerse, yavrularının üniversiteye gitmekten veya orduda görev yapmaktan men edileceklerini ve haklarında yasal işlem yapılacağını söylemişti.

Hükümet, Çin’deki Three-Self Vatanseverlik Hareketi denilen Protestan Kilisesi üyelerinin, dini inançlarla gençlerin “beyinlerini yıkamasını” ve çocukları dini faaliyetlere getirmelerini yasakladı.

Ebeveynler Tüm Baskılara Rağmen Hristiyanlığı Öğretmemiz İçin Yalvarıyorlar

CBN News ile konuşan Virjinya Hristiyan Akademisi müdürü Sean Elgut, Hristiyan okullarının Çin’de yükselişe geçtiğini ortaya koydu. Birçok Çinli’nin ateist ya da Budist olmasına rağmen, çoğu ebeveyn Hristiyanlığa açıktır ve hatta bazıları çocuklarını Mesih hakkında ellerinden gelen her şeyi öğrenmeye teşvik etmektedir.

Elgut, “Çinli anne-babalar, Hristiyan eğitiminin ders kitaplarının ötesinde olduğunu fark etmeye başlıyor: Ebeveynler çocuklarının imanla yaşamalarını istiyor ve onlara İsa Mesihi öğretmemiz için bize yalvarıyorlar” dedi.

Hristiyan değerlerin öğretilmesine ek olarak, öğretmenler, onları Mesih’e götürme umuduyla öğrenciler üzerinde uzun zaman harcarlar: Sean, “Zaman önemlidir, İsa’nın havarileri ile yaptığı gibi onlarla daha fazla zaman geçirmek istiyoruz. Onlara vakit ayırdık ve öğrettik. ” dedi.

Hristiyan’lığa geçen iki kişi Kutsal Kitap’ın gözlerini mutluluk ve barışa tamamen nasıl açtığını paylaştı; Crystal Lu, “Okula başlamadan önce İsa hakkında az şey biliyordum, okula giderken Rab’bim ve O’nun çocuklarına olan sevgisi hakkında çok şey öğrendim,” dedi. “Hristiyan olan ebeveynlerim sonunda Rab’bin bana O’nu tanımanın bir yolunu gösterdiği için çok mutlu.”

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi