26 Nisan 2024 Cuma

Çin ve ABD’deki Doğa Olayları Son Günleri Anımsatıyor

Çin’in doğusunda yer alan Zhoushan kentindeki hava koşulları, gökyüzünün renginin kızıla dönmesine neden oldu. The Daily Mail’e göre, kalın sis katmanları altında görülen ürkütücü doğa olayı, yerel sakinler arasında endişe yarattı.

Bazıları, kızıl gökyüzünün Çin için kötü bir işaret olduğunu düşünüyor. Doğa olayının videoları sosyal medyada milyonlarca görüntüleme aldı. Sosyal medya kullanıcılarından bazıları, kızıl gökyüzünün Çin’in Covid-19 salgınını yönetmesine dair kötü bir işaret olduğunu söylerken, bazıları ise felaketler yaşanacağını ve gıda stoklamaya başladıklarını belirtti. Çin yerel medyası ise kızıl gökyüzünün balıkçı teknelerinden gelen ışıkların kırılmasından kaynaklandığını açıkladı.

Zhoushan Meteoroloji Ofisi personeli, “Hava şartlarının iyi olması durumlarda atmosferde bulunan su, balıkçı teknelerinden gelen ışığı kırarak kızıl gökyüzüne neden olaran aerosoller oluşturur” dedi. Bazıları ise olayın, Ocak ayında Tonga’daki volkanik patlamanın ardından atmosfere yayılan partiküler maddelerden kaynaklanabileceğini söyledi. NASA, Tonga patlamasının etkilerinin uzaya bile ulaştığını açıkladı. 

Tarihçiler Çin, Kore ve Japonya’da benzer olayların yaşandığına dair 300 yıllık belgeler buldu. Buna göre, 1770 yılının Eylül ayında, bölge üzerindeki gökyüzü bir haftalığına kızıla döndü. Olayı inceleyen araştırmacılar, kızıl gökyüzüne dev bir jeomanyetik fırtınanın neden olduğunu belirtti. Makale, bu tür manyetik fırtınaların, Dünya’nın manyetosferine çarpan güneş patlamaları ile gerçekleştiğini açıkladı. Araştırmacılar, böyle bir olayın yeniden gerçekleşmesi durumunda yıkıcı etkilerin görüleceğini ve çoğu insanın elektriksiz kalacağını tahmin ediyor.

Çin’deki doğa olayı Kutsal Kitap’taki bazı ayetleri anımsattı. Yoel kitabı, gökyüzündeki kan, ateş ve duman sütunlarından bahsetmektedir. Yoel 2: 30-31; “Göklerde ve yeryüzünde, kan, ateş ve duman sütunlarından belirtiler göstereceğim. RAB’bin büyük ve korkunç günü gelmeden önce güneş kararacak, ay kan rengine dönecek.”

Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki amatör gökbilimciler ve diğer gökyüzü gözlemcileri, 15-16 Mayıs tarihlerinde 2022’nin ilk ay tutulmasına tanıklık edecek. NASA’ya göre ay tutulmasının sonucu olarak Amerika kıtası, Avrupa ve Afrika’da gökyüzü kızıla dönecek. Türkiye’den gözlemlenmeyecek olan ay tutulması, 15 Mayıs Doğu saatiyle yaklaşık 21:32’de başlayacak. Tutulmanın en büyük kısmı Doğu saatiyle 12:12 civarında görülecek ve yaklaşık 1 saat 24 dakika sürecek. Bazıları bu olayı ‘süper çiçek kanlı ay’ olarak adlandırmaktadır.

Ay’ın rengindeki bu değişiklik, Dünya’nın atmosferinden kaynaklanmaktadır. Atmosfer nedeniyle kısa dalga boyuna sahip olan mavi ve yeşil gibi ışıklar, uzun dalga boylu kırmızı ışığa göre daha çok etrafa saçılır. Aynı etkiyi gökyüzünün kızıla döndüğü gün doğumu ve gün batımında da görüyoruz. 

Kutsal Kitap Referansları

Bu tür doğa olayları için bilimsel açıklamalar olsa da, birçok Hristiyan öncelikle Kutsal Yazıları anımsamaktadır. Kutsal Kitap Yoel 2:31’de, “RAB’bin büyük ve korkunç günü gelmeden önce güneş kararacak, ay kan rengine dönecek.” diyor. Vahiy 6:12 ise şöyle der: “Güneş keçi kılından yapılmış siyah bir çul gibi karardı. Ay baştan aşağı kan rengine döndü.”

Kutsal Yazılar’ın tümü, Ay’ın kan kırmızısı renge dönmesinin, son zamanların yaklaştığının bir işareti olduğunu bildirir. Tarih boyunca sayısız ‘Kanlı Ay Tutulması’ gerçekleşti, İsa Mesih öğrencilerine göklerdeki işaretler de dâhil olmak üzere, zamanın işaretlerini gözlemlemesi gerektiğini öğretti. Bazı vaizler, son yıllarda sık gerçekleşen Kanlı Ay tutulmasının, yakın gelecekte dünyanın sonunun gelebileceğini işaret eden belirtilerden sadece biri olduğunu iddia ediyor. (CBN)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi