29 Mart 2024 Cuma

Çin’de 50 Protestan Kilisesi Üyesi Tutuklandı

Çin’in en ünlü Protestan Kiliselerinden birinin eski 50 üyesi tutuklandı. Tutuklananlar arasında çocuk ve yaşlılar vardı.

Çin’in Siçuan eyaletinin başkenti olan Chengdu’daki Early Rain Covenant Kilisesi aralık ayının başında hükümetin çıkardığı karar üzerine kapatılmış, Kilisenin kapatılması ile birlikte ise Pastör Wang Yi de tutuklanmıştı. Fakat tüm olanlar bununla kalmadı, yetkililer artık ibadet için evlerinde toplanmaya başlayan Early Rain Covenant Kilisesinin eski üyelerinin yerlerini tespit ederek Hristiyanları tutuklamaya devam ediyor.  

24 Şubat’ta polis memurları, ibadet toplantılarının yapıldığı çeşitli evlere baskın düzenleyerek birkaç Hristiyan ailesini daha tutuklamıştı. Hristiyanların bir kısmı serbest bırakıldıktan sonra detayları paylaştıkları bir açıklama mektubu yayınladılar. Mektupta; çocukların, yaşlıların ve hamile kadınların istismara uğradığını ve tutuklananlar arasında bulunan Pastör Van’ın yaşlı annesinin hakaret edilip dövüldüğü anlatılmaktadır.

Hristiyanların bir kısmı sabah saat 02:00’de, geri kalanı ise 06:00’da serbest bırakılırken kilise üyeleri, tutuklandıkları süre içerisinde hiç yemek yemediklerini, tüm kargaşada yorgun düşen çocukların yerde yatmak zorunda kaldıklarını açıkladılar.

İnsan hakları kuruluşu China Aid’in başkanı Bob Fu, Chengdu’da Early Rain Covenant kilisesinin eski üyelerinden 11 kişinin daha 10 ila 14 günlük “idari gözaltı” cezası aldıklarını belirtti.

Bir diğer tutuklama operasyonu ise Mart ayının 2’sinde gerçekleşti.  Chengdu bölgesine tutuklanan Hristiyanları ziyarete gelen aile yakınları da göz altına alındı. Daha sonra Hristiyanların bir kısmı başka bir karakola transfer edildi ve orada 7-8 polis tarafından küçük düşürülerek şiddete maruz bırakıldılar.

Çin genelinde sıkça görülen Hristiyanların tutuklanması ve şiddet görmesinin yanı sıra hükümet yetkilileri iş veren ve ev sahiplerine, kilise üyesi olan vatandaşlara hizmet vermemeleri yönünde büyük baskılar yapıyor. Bu yüzden onlarca kişi işinden ve evinden oldu.

Early Rain Covenant Kilisenin en eski üyelerinden birinin ailesi hükümetin baskısı ve bitmeyen takibi yüzünden defalarca taşınmak zorunda kaldı. Polis ekipleri veya ulusal güvenlik servis üyeleri evlere baskın yaparak çeşitli nedenler sunuyor ve Hristiyanları taşınmaya mecbur bırakıyorlar.

Çin, insan hakları örgütü Open Doors USA tarafından derlenen World Watch List’e göre Hristiyanlara zulmeden ülkeler sıralamasında 27. sırada yer alıyor. (CNLNEWS/OD)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi