20 Nisan 2024 Cumartesi

Çin’de Kiliseler Kapatılıyor, Kutsal Kitaplara El Koyuluyor

Associated Press’in yaptığı bir araştırmaya göre, Çin, Hristiyanlığı ve inancı cezalandırmak, hatta etkilerini ülkeden kazımak için “her zamankinden daha şiddetli bir girişime” başladı.

Associated Press geniş kapsamlı bir makale ile kiliselerin kapatılması ve Kutsal Kitaplara el koyulmasını ayrıntılarıyla anlattı.

Guo adlı bir Hristiyan, Çinli yetkililerin bir kilise toplantısını yarıda kestiğini ve herkesin orayı terk etmesini söyledikleri bir olayı anlattı. Daha sonra kilise liderlerine duvarda asılı olan haçı, İncil ayetini ve Son Akşam Yemeği resmini çıkarmalarını emrettiler. Guo, hükümetin tepkisinden korktuğu için tam ismini dahi vermedi.

Associated Press’e, “Daima ülkemizin liderleri için, ülkemizin güçlenmesi için dua ettim” dedi. “80’lerde kiliseye gitmeye başladığımdan beri hiç bu kadar katı olmamışlardı. Neden şimdi bizlere engel olmak istiyorlar?” diye sözlerine son verdi.

Son aylarda Çinli yetkililer:

  • Yüzlerce ev kilisesini kapattı.
  • Kutsal Kitap’ara el koydu ve e-ticaret yoluyla Kutsal Kitap satılmasını engelledi.
  • Bazı bölgelerde çocukların kiliseye gitmeleri engellendi.
  • Bir yerde, Hristiyanları İsa Mesih’in portresinin yerine Devlet Başkanı Xi Jinping’in resimlerini asmaya zorladı.
  • Kilise toplantılarına baskın yaptı ve bir kiliseden yüzlerce Hristiyan’ı sorguladı.

AP makalesi bundan sonra, Xi yönetimi altında, Hristiyan Çin halkının “topraklarında bir aydınlanma evresi olmasına karşın, özgürlüklerinin dramatik bir şekilde engellendiği.” ifadelerine yer verildi.  AP’ye göre, uzmanlar, Xi’nin “din özgürlüğünün 1982 yılında Çin anayasasına girmesinden bu yana ülkede“ Hristiyanlığa şiddetli sistematik baskıyı sürdürmekte” olduğuna da dikkat çekildi. Amaç, kişilerin inancını “Çin özellikleri” ile “Çinlileştirmek” dir. Bunlardan ilki, Komünist Partiye sadakattir.

Hong Kong Çin Üniversitesi’nden Willy Lam ise AP’ye, “Xi bir gizli Maoisttir – düşünce kontrolü konusunda çok kaygılı. İnsanların kilisenin sadık üyeleri olmasını kesinlikle istemiyor, çünkü o zaman insanlar, partiye ya da daha doğrusu Xi’ye değil, kiliseye olan bağlılıklarını ilan ederler” şeklinde açıklamada bulundu. (CHL)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi