25 Nisan 2024 Perşembe

Çin’in En büyük Protestan Kilisesi Kapatıldı

Çin, Komünist Parti’ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Pekin’deki en büyük Protestan ev kiliselerinden birinin faaliyetlerini durdurdu.

Pekin şehir yetkilileri, şehirdeki en büyük gayriresmi Protestan kiliselerinden biri olan Zion Kilisesi’nin faaliyetlerini yasakladı.

Uzun yıllardır faaliyet gösteren Zion Kilisesi, Pekin’in kuzeyindeki tamir edilmiş, özel ve geniş bir salonda her hafta ibadetçileri ağırlıyordu. Ancak kilise Nisan ayından bu yana birtakım baskılarla karşı karşıyaydı. Özellikle de şehir yetkililerinin kiliseye kapalı devre televizyon kameraları yerleştirilmesi talebini reddettikten sonra kilise tahliye tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Pekin Chaoyang Bölgesi sivil işler bürosu, kayıtsız etkinlikler düzenleyen kilisenin kuralları ihlal ettiğini belirtti. Reuters’a açıklama yapan Zion Kilisesi Pastörü Jin Mingri, “Yetkililerle bu sorunu çözmemiz için herhangi bir yol görünmüyor” dedi.

Protestan Kiliselerden Açıklama

Çin anayasası dini özgürlüğü garanti etse de Başkan Xi Jinping bundan altı yıl önce göreve başladığından beri ülkenin iktidar partisi Komünist Parti’ye tehdit oluşturabileceği düşünülen dinlere katı kısıtlamalar getiriliyor. Şubat ayında yürürlüğe giren bir dizi yeni düzenlemenin ardından gayriresmi kiliselere uygulanan cezalar artırıldı. Bu arada Pekin’de yer alan yüzlerce yeraltı Protestan kilisesi pastörleri ve önderleri bir araya gelip ibadet edenlere uygulanan “bitmek tükenmek bilmeyen müdahaleler, saldırılar ve engellemeleri” şikayet ettikleri bir açıklama yayımladı.

Çinli Hristiyanlar, “ev” veya “yeraltı” kiliselerine katılanlar ve hükümet tarafından onaylanmış ibadet yerlerine katılanlar olarak ikiye bölünmüş durumda. Bununla birlikte Zion Kilisesi’ne giden vatandaşlara ise Zion yerine katılabilecekleri onaylı ve resmi kiliselerin bulunduğu broşürler dağıtıldı. Ancak ibadet eden pek çok kişi ve Jin Mingri gibi pastörler, Komünist Parti’nin gözetimini ve nihai otoritesini kabullenmenin inançlarına ihanet olacağını düşünüyor. (Reuters)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi