28 Mart 2024 Perşembe

COVID-19 Enfeksiyonunda Üretilen Antikorlar, Bir Yıldan Fazla Etkin Kalıyor

Bağımsız değerlendirilen yeni bir araştırmaya göre, daha önce COVID-19 ile enfekte olan kişilerin çoğunluğu bir yıldan uzun sürebilen uzun süreli antikorlar geliştirdi.

24 Eylül’de, European Model of Immunology, koronavirüs ile enfekte olduktan sekiz ay sonra 1.292 denek üzerinde antikor varlığını test eden Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü’nün bir araştırmasını kabul etti.

Enstitünün bulgularına göre, deneklerin yüzde 96’sı hala nötrleştirici antikorlar taşıyordu ve yüzde 66’sı nükleoprotein İmmünoglobulin G (IgG) antikoruna sahipti. CBN News tarafından verilen bilgiye göre, IgG antikoru, bağışıklık sisteminin COVID-19 gibi enfeksiyonlarla nasıl savaşacağını hatırlamasına yardımcı oluyor.

Just The News’in haberine göre, Fin bilim adamları ayrıca enfeksiyondan sonra bir yıl boyunca aşısız kalan orijinal çalışma grubundan 367 kişiyi rastgele seçtiler. Deneklerin yüzde 89’unun hala nötrleştirici antikorlara ve yüzde 36’sının IgG antikoruna sahip olduğunu buldular.

Ek olarak, COVID’i şiddetli geçirmiş olan denekler, virüse yakalandıktan en az 13 ay sonra hafif enfeksiyonu olanlara göre iki ila yedi kat arasında değişen daha yüksek antikor seviyelerine sahipti.

Nötralize edici antikorlar, orijinal COVID-19 virüsüne karşı uzun vadeli koruma sağlarken, Alfa, Beta ve Delta varyantlarına karşı etkinlikleri bir süre sonra azaldı.

Bununla birlikte, çalışma, nötrleştirici antikorların Alfa varyantında “sadece hafifçe azaldığını” ve Beta varyantında “önemli ölçüde azaldığını” kaydetti. Ayrıca, COVID-19’u şiddetli atlatan deneklerin yüzde 80’inden fazlası, enfeksiyondan bir yıl sonra hala Delta varyantına karşı nötrleştirici antikorlara sahipti.

Ek çalışmalar, koronavirüse karşı bağışıklığın etkinliğini doğrulamakta.

Ağustos ayında yayınlanan bir İsrail araştırmasına göre, önceki COVID enfeksiyonundan gelen doğal bağışıklık, Delta varyantına karşı iki doz Pfizer aşısından daha uzun süreli koruma gösterdi.

Araştırma, tam olarak aşılanmış kişilerin, daha önce enfekte olup aşılanmamış kişilere göre Delta varyantından yeni enfeksiyon bulaşma riskinin altı kat arttığını gösterdi. Ek olarak, semptomatik hastalık için de önemli bir risk artışı vardı.

Temmuz ayında Cell dergisinde yayınlanan bir başka çalışma, iyileşen COVID-19 hastalarının çoğunun  koronavirüse karşı 250 güne kadar dayanıklı B hücreleri ve T hücreleri oluşturduğunu gösterdi. (CHL)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi