19 Nisan 2024 Cuma

Denizden Haç Çıkarma (Ta Fota) Bayramı Kutlandı

Her sene olduğu gibi bu sene de İsa Mesih’in doğumunun ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle İstanbul ve İzmir’de denizden haç çıkarma törenleri düzenlendi.

İstanbul Ortaköy’deki Ayios Fokas Rum Ortodoks Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Ayini Boğaz Kiliseleri Metropoliti İrineos Yuanidis yönetti. Ayinin ardından ziyaretçiler haç atma törenini izlemek için sahile indi.  Boğaz Kiliseleri Metropoliti İrrineos Yuanidis tarafından yapılan duanın ardından haç, tekneden denize atıldı. Haçın atılmasıyla birlikte tekneden 3 kişi haçı çıkarmak için boğazın soğuk sularına atladı. Tekneden denize atlayan 3 kişiden Sotiri Yumurta haçı denizden ilk alan kişi oldu.

Haliç ve Kuzguncuk’ta da Denizden Haç Çıkarıldı

İsa Mesih’nın vaftiz edilişi, ‘Ta Fota’ (Işıklar) Bayramı, Ekümenik Patrikhane’de ayinle kutlandı. Büyük ayinin ardından denizden haç çıkarma geleneği yerine getirildi. Patrik Bartholomeos tarafından denize atılan haçı, Yunanistanlı Nikos Solis çıkardı.

Ekümenik Patrikhane bahçesinde yer alan Aya Yorgi Kilisesi’nde Patrik Bartholomeos’un yönettiği ayinin ardından katılımcılar, haç çıkarma törenine katılmak amacıyla kortej halinde Haliç kıyısındaki Fener İskelesi’ne yürüdü. Burada Patrik Bartholomeos’un duanın ardından denize attığı haçı çıkarmak için teknelerde bekleyenler denize atladı. Haçı, bundan önceki iki sene olduğu gibi Yunanistan’dan gelen 30 yaşındaki antrenör Nikos Solis çıkardı.

Bartholomeos, haçı kendisine getiren Solis’e, ucunda haç bulunan kolye hediye etti. Barışı sembolize eden beyaz güvercinleri gökyüzüne bırakan Bartholomeos, diğer katılımcılara da altın verdi.

Işıklar Bayramı, Kuzguncuk’taki Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma töreniyle de kutlandı.

Kuzguncuk’taki Ayios Yeorgios Rum Ortodoks Kilisesi’ne sabah saatlerinden itibaren gelmeye başlayan ziyaretçiler, kilise içerisinde düzenlenen ayine katıldı. Kadıköy Metropoliti Atanasios tarafından yönetilen ayin yaklaşık iki saat sürdü. Ayinin ardından cemaat ve din adamlarının oluşturduğu kortej, dualar eşliğinde Kuzguncuk İskelesi’ne yürüdü.

Buradaki tören Kadıköy Metropoliti Atanasios’un denize haç atmasıyla başladı. Haçın denize atılmasıyla teknede bekleyen 3 kişi denize atladı. Denizde haça ilk ulaşan Manol Minaoğlu oldu. Minaoğlu haçı metropolite verdi. Denize atlayan 3 kişiye altın haç kolye hediye edildi.

İzmirli Rumlar Haç İçin Yarıştı

Basmane’deki Aziz Voukolos Kilisesi’nde dini ayin yapıldı. Ayinden sonra Rumlar’ın ikinci buluşma yeri, Gündoğdu Meydanı oldu. Denizden haç çıkarma töreni için İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Yargo Teodoridis, İzmir Yunanistan Başkonsolosu Arguyro Papoulia, Sakız Milletvekili Andreas Michailidis ile Konak Belediye Başkanı CHP’li Sema Pekdaş hazır bulundu.
SOĞUK HAVAYA ALDIRIŞ ETMEDİLER
Rum Ortodoks cemaati mensuplarının katıldığı törende, dualardan sonra İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras, haçı denize attı. Rum gençler de soğuk havaya aldırış etmeden girdikleri denizde, haç kapma yarışı yaptı. Gençlerin İzmir Metropoliti Bartholomeos Samaras’a teslim ettiği haçı, cemaat üyeleri öpüp kutsadı.

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi