25 Nisan 2024 Perşembe

Depremin Ardından Suriyeliler, Türkiye’den Ayrılıyor

Depremin şiddetli hasara yol açtığı kentlerde yaşayan Suriyelilerin altı aya kadar Türkiye’den ayrılmalarına izin verildi. İznin ardından Suriyeliler Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı önünde kuyruklar oluşturdu.

12 yıl önce kendi ülkelerinde iç savaşın başlaması nedeniyle yaklaşık dört milyon Suriyeli Türkiye’ye yerleşti. Şiddetli depremden sağ kurtulanlar, yıllardır görmedikleri Suriye’deki akrabalarıyla yeniden bir araya gelmek için sınır kapılarına gidiyor. Battaniyeye sarılı dokuz aylık bebeğiyle Suriye’ye geri döndüğünü söyleyen Reem, yaşadıkları paylaştı. Reem, ‘‘Kalacak yer bulmaya çalıştık, ama maalesef bulamadık. Sokakta yaşayamazdık’’ dedi.

Sınırı geçmek için sıraya girenler, işlemlerin tamamlanması için saatlerce beklemek zorunda kaldı. Abbas Albakour, Kahramanmaraş’taki evinin yıkılmasının ardından Suriye’ye geri döneceğini söyledi. Depremde Türkiye’de yaşayan 1500 Suriyeli’nin hayatını kaybettiği düşünülüyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli mülteci olarak kayıtlı durumda. 

Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Antakya’da depremden yaklaşık 11 gün sonra iki kişi daha enkazdan sağ olarak çıkarıldı. 34 yaşındaki Mustafa Avcı, 261 saat sonra enkaz altından kurtarıldı. Avcı, tedavi için kaldırıldığı hastanede eşi ve deprem gecesi doğan bebeğiyle buluştu.

Birleşik Krallık’ın Hatay’daki arama kurtarma çalışmalarında görev yapan hemşire Deborah Swan, artçı sarsıntı nedeniyle çöken bir binada mahsur kalan adamı tedavi ettiğini söyledi. Swan, ‘‘Artçı sarsıntıların yaşanması nedeniyle hasarlı binaların yanında olmak oldukça endişe verici. Sarsıntı sırasında binayı terk ediyoruz, ancak arama çalışmaları nedeniyle geri dönüyoruz’’ dedi.

Deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin’i aştı. Suriye’de ise 5.800’den fazla insan hayatını kaybetti. Suriye’de en büyük hasar ülkenin kuzeybatısında yaşandı. Çatışmalar, yardım çalışmalarını güçleştirdi.

Birleşmiş Milletlere göre, depremin ardından yardım malzemeleri taşıyan en az 140 kamyon, Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye geçti. Depremden önce yardım malzemeleri sadece Bab el-Hava Sınır Kapısı’ndan geçiyordu. Suriye, uluslararası yardımların daha hızlı ulaşması için iki sınır kapısının daha açıldığını duyurdu. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, ‘‘Kamyonların günlük olarak geçiş yapmaya devam etmesini bekliyoruz’’ dedi. (BBC)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi