19 Nisan 2024 Cuma

Depremlerin Birinci Ayı: Türkiye Hala Enkaz Altında

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin üzerinden bir ay geçti. Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları aralıksız sürerken, çadır gibi temel ihtiyaçlar henüz tam olarak giderilmiş değil.

Türkiye, 6 Şubat’ta deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşti. İlk deprem saat 04:17’de Kahramanmaraş’ı vurdu. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olarak belirlenen sarsıntının büyüklüğünün 7,7, odak derinliğinin ise 8,6 kilometre olduğu açıklandı. 

17 Ağustos 1999 depreminden sonra Türkiye’de meydana gelen en büyük deprem, sadece Kahramanmaraş’ta değil Suriye de dahil fay hattı boyunca en az 10 ilde yıkıma yol açtı. O illerden Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay büyük hasar aldı. 

Sarsıntı ve yıkımın büyüklüğü nedeniyle hükümet, deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm ilan etti.

Depremin merkez üssü, Gaziantep’e 28 , Kahramanmaraş’a 55, Osmaniye’ye 74, Hatay’a 132 Kilis’e 50, Adıyaman’a 121, Malatya’ya ise 171 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.

Depremzedeler korku ve panik içerisindeyken ilk sarsıntıdan 9 saat sonra bölgede bu kez 7,5 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. İlk depremde hasar alan onlarca bina da ikinci sarsıntıyla çöktü.  

Can kaybı ne kadar?

5 Mart pazar itibarıyla depremlerde 45 bin 968 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada hayatını kaybedenlerin 4 bin 267’sinin Suriyeli olduğu belirtildi. 

6,7 büyüklüğünde artçı

Sismologlar, sarsıntıyı son yıllarda meydana gelen en ölümcül depremlerden biri olarak tanımlarken, fay hattında da 100 kilometreden fazla yırtılmanın oluşmuş olabileceği yorumları yapıldı.

Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde meydana gelen sarsıntıdan sadece on bir dakika sonra bölge 6,7 büyüklüğünde bir artçı şokla sarsıldı. Afad, bölgede 2 bin 400’ün üzerinde artçının yaşandığını aktardı. 

Saatler sonra ise 7.5 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

İkinci büyük yıkım

Birinci depremden 9 saat sonra gelen 7,5 büyüklüğündeki ikinci büyük deprem ise birinci depremin yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Doğu Anadolu Fay Hattı’ndan ayrılan bir kol olan Çardak Fayı’nın kırılması ile meydana geldi. Kahramanmaraş kent merkezinin kuzeyinde kalan kesim ciddi şekilde etkilendi. Birinci depremde önemli miktarda sarsıntıya maruz kalan binaların büyük bir çoğunluğu da ikinci depremle yıkıldı. 

Birbirinden yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta meydana gelen bu iki büyük deprem nedeniyle deprem etki alanı genişleyerek, birçok binanın iki kez çok kuvvetli bir şekilde sarsılmasıyla yıkılan ve hasara uğrayan bina sayısının, can kaybı ve yaralı sayısının artmasına yol açtı.

Ayrıca, Kahramanmaraş depremlerinin öncekilerden aynı bölgenin çok yakın zaman aralığı içinde iki büyük (7,7 ve 7,6) ve iki orta büyüklükte (6,7 ve 6,0) depremlerle sarsılmış olmasıydı.

OHAL ilan edildi

8 Şubat 2023 Çarşamba günü 90 gün süreyle bölgede olağanüstü hal ilan edildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan; depremden etkilenen 10 ili kapsayan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Buna göre, Anayasa’nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa OHAL bölgesi sayıldı. 

Yabancı ülkelerden destek

Türkiye’nin, deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm ilan etmesinin ardından dünyanın dört bir yanından bölgeye yabancı arama kurtarma ekipleri akın etti.

Depremin ekonomiye maliyeti ne kadar?

Son yıllarda zaten yüksek enflasyon ve para biriminin değer kaybıyla bağlantılı bir türbülans döneminden geçmekte olan Türk ekonomisi, şimdi de depremin sonuçlarıyla da karşı karşıya.

Dünya Bankası’nın 27 Şubat’ta yaptığı tahmine göre, yıkıcı sarsıntılar 34 milyar dolardan fazla, yani Türkiye’nin GSYH’sinin yüzde 4’ü kadar hasara yol açtı.

Bankanın bu tahmininde “potansiyel olarak iki kat daha yüksek” olması beklenen yeniden inşa maliyetlerinin ekonomik büyüme üzerindeki sonuçları hesaba katılmıyor.

Depremzedelere yurt dışından yapılan bağışlar

Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan 1 Mart’ta yapılan açıklamada, AB’nin şimdiye dek Türkiye’de deprem bölgesine 8 milyon euroyu aşan tutarda insani yardım gönderdiği ve ek finansman ayırmak için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Birçok AB ülkesi de nakdi yardım toplamak için çeşitli kampanyalar düzenledi.

Alman hükümeti, 21 Şubat’a kadar Türkiye ve Suriye’de depremlerden etkilenenlere yönelik 108 milyon euro değerinde afet yardımı ve insani yardım gönderdi. Bu rakamın 41 milyon euroluk bölümü Türkiye’ye yollandı, yaklaşık 8 milyon euroluk kısmı ise sadece ayni yardımlara ayrıldı.

İngiltere’de 15 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Afetler Acil Durum Komitesinin (DEC) başlattığı yardım kampanyasına 5 milyon 650 bin euroluk destek veren İngiliz hükümetinin kurtarma faaliyetleri süresince yaptığı yardımlar, toplamda 48 milyon 591 bin euroya ulaştı.

Bir ay sonra çadır ihtiyacı tam olarak giderilmiş değil

Bölgede birçok depremzede aile başka ailelerle aynı çadırda kalıyor. Adıyaman’da başka bir aileyle aynı çadırda yaşayan 2 çocuklu bir depremzede, her gün valiliğe çadır için gittiğini ancak henüz bu ihtiyaçlarının giderilmediğini belirtiyor. (Euronews, AA)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi