29 Mart 2024 Cuma

Derik Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Mardin Derik’e geçen Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. 09 Mayıs Pazartesi günü, Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) riyaset etti. 


Sabah erken saatlerde kilisede hazırlıklar başladı, bu hazırlıklarda Derik Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Evren Çakır bizzat hazır bulundu ve kilisenin görevlisi Zakarya Sabuncu’dan son düzenlemelerin yapılmasını isteyerek makamına geçti. 


Patrik Kadasetli Sahak II’yi Kilise’nin dış kapısında Rahip Harutyun Damadyan, Peder Avpedis Tabaşyan karşıladılar. Bahçede bereketin simgesi olarak Su, tuz ve ekmeği kutsayan Patrik Hazretleri, “Hıraşapar” duaları ile kiliseye girdi, sunak önünde durup duasını ettikten sonra Rab’bin duası hep birlikte okundu. 


Daha sonra Kutsal Sunu Ayini’ne geçildi. Patrik Hazretlerinin riyaset ettiği ve Rahip Harutyun Damadyan eli ile sunulan Kutsal Sunu Ayini’ne astdiyakıslar Herman Vesge, Garabet Yontan, Ğazaros Sabuncu ve Kıdemli Okuyucu Yusuf Tabaş Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. İlahileri Kıdemli Peder Dırtat Uzunyan, Peder Avedis Tabaşyan, Peder Şahen Uhanyan, Peder Şirvan Mürzyan seslendirdiler. Ayinde Ermenistan Gugark Bölgesi Ruhani önderi Episkopos Hovnan Hagopyan ayrıca yurt içi ve yurt dışından gelen kalabalık inanlılar hazır bulundular. 
Kutsal Sunu Ayini sırasında Patrik Kadasetli Sahak II Türkçe kısa bir vaaz verdi. Vaazından bazı bölümler şöyle;


”Rab’be şükrediyorum, Derik’in bu güzel, tarihi kilisesinde ibadetimizi yapıyoruz. İstanbul’un ve Anadolunun değişik yerlerinden geldik ve eminiz ki burada ecdadımızın ruhları aydınlanıyor, ruhları şad oluyor bu Badarakla. Uzun zamandır ibadet edilmeyen yerlerde melekler ibadet ederler. Öyle ki o meleklerin havaya bıraktığı bereketi alın içinize çekin, Rab sizleri bereketlesi, dilekleriniz yerine gelsin. Bu kilisenin içindeki huzur size geçsin. Kilisenin Derik’te bulunması aynı zamanda Derik için de önemli olduğuna inanıyorum, çünkü farklı inançtan, farklı milletlerden insanların bir arada barış içinde yaşayabilmesi bir uygarlık göstergesidir. Kavga etmeden yan yana durabiliyorsa, halklar kendi ibadetlerini özgürce yapabiliyorlarsa bu bir uygarlık göstergesidir. Öyle ki Derik’te de bu hoşgörü, bu medeniyet seviyesinin yakalandığından dolayı sevinçliyiz.”

Vaazın ardından Rab’bin duası okundu ve “Hağortutyun” dağıtımına geçildi. Sonrasında tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. Patrik Hazretleri’nin kutsaması ile tören son buldu. 


Kiliseden ayrılan Patrik Hazretleri, beraberinde Episkopos Hovnan Hagopyan, Peder Avedis Tabaşyan ve Peder Şirvan Mürzyan ile birlikte Derik Belediyesi’ne geçerek Kaymakam ve aynı zamanda Belediye Başkan Vekili Evren Çakır’ı makamında ziyaret etti. Samimi bir ortamda geçen sohbetlerin ardından Başkan Çakır ve Patrik Hazretleri birbirlerine hediyeler sundular. Başkan Çakır daha sonra konukları yemekte ağırladı, burada da görevliler ve konuklar arasında hoş sohbetler geçti. Yemekte, geçtiğimiz günlerde bir tiyatro oyunu ile Derik’te bulunan tiyatro, dizi oyuncusu Kirkor Dinçkayıkçı ve eşi de Başkan Evren Çakır’ın özel davetlisi olarak bulundular. 


Derik’ten ayrılan Patrik Hazretleri ve beraberindekiler Mardin’de bulunan Deyrülzafaran Manastırı’na geçtiler. Burada Metropolit Mor Saliba Özmen tarafından karşılanan Patrik Kadasetli Sahak II. kısa bir sohbetin ardından konaklayacağı odasında dinlenmeye geçti. 

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi