25 Nisan 2024 Perşembe

Deyrulzafaran Manastırı zeytinliklerinde yangın: 700’e yakın ağaç kül oldu

Mardin’de bulunan ve Süryaniler için önemli bir merkez olan Deyrulzafaran Manastırı zeytinliklerinde yangın çıktı. Manastırın önemli gelir kaynaklarından biri olan zeytinliklerde çıkan yangında 700’e yakın ağacın yandığı belirtiliyor.

Kentten 4 km uzaklıkta bulunan ve 5. yüzyılda inşa edilen tarihi manastırın arazisinde bulunan zeytin bahçelerinde çıkan yangın sonucu 700’e yakın zeytin ağacı yandı.

Manastırın arazilerinde, zirai ilaç kullanılmadan tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen zeytinler, manastır ekonomisine de önemli bir katkı sağlıyordu. Nedeni öğrenilemeyen yangına önce manastır sakinleri ardından da olay yerine gelen itfaiye müdahale etti.

Olay ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Yangın Raporu’na göre yangının kundaklama sonucunda meydana geldiğinin tahmin edildiği açıklandı.

Yangın ile ilgili Sputnik Türkiye’ye konuşan Deyrulzafaran Manastırı rehberi Afrem Johannes, yangının 03.00 sularında çıktığını söyledi. Yangın ilk kendilerinin müdahale ettiğini ifade eden Johannes, hemen ardından itfaiyenin gelerek yangını söndürdüğünü söyledi. Johannes şunları kaydetti:

“Genelde oraya içmeye gelen vatandaşlar oluyor. O akşam da birileri gelmişti. Yangını onların çıkardığından şüpheleniyoruz. Yaklaşık 700 ağaç yandı. Aralarında yeni ektiğimiz fidanlar da vardı. Birçoğu kül olurken birçoğu da bir daha yeşermeyecek şekilde kurudu. Baya bir zararımız oldu. Zeytinlikler manastırın masrafını karşılıyordu.”

Manastırda büyük maddi kayba uğrayan Deyrulzafaran Manastırı’na yardım için Avrupa Süryanileri arasında da yardım kampanyası başlatıldı. İsveç’te başlatılan kampanya sosyal medyada geniş kesimlere ulaştı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi